Hur man observera natthimlen med blotta ögat

Hur man observera natthimlen med blotta ögat


Natthimlen är full av intressanta saker att se, såsom planeter, månar och konstellationer. Även observera natthimlen görs vanligen med hjälp av ett teleskop, kan det också göras med blotta ögat. Även i staden, kan du kanske att se månen liksom stjärnor och planeter som ligger nära jorden. Att veta hur man observera natthimlen med blotta ögat kommer att hjälpa dig att hitta dem.

Instruktioner

1 Sök efter månen, eftersom det är den största och ljusstarkaste objektet på natthimlen. Månen är vanligtvis synlig mest överallt, även i en storstad, så länge du har en klar sikt mot himlen. Ibland kan det även ses på en molnig natt. Månförmörkelser är också bäst ses med blotta ögat. Partiell månförmörkelser inträffar minst två gånger om året, då planeterna justera, med jorden i mitten. Totalt månförmörkelser inträffar mindre ofta, men båda kan ses där månen syns.

2 Leta efter meteorer i himlen en klar natt, bort från stadens ljus. Meteorer, även kallade stjärnfall, är mycket lättare att se med blotta ögat, eftersom de kan inträffa var som helst på himlen. Tittar genom ett teleskop bara tillåter dig att se ett litet område i rymden, medan blotta ögat kan se ett mycket större område. Artificiella satelliter kan också ses med blotta ögat. De rör sig ganska snabbt över himlen och är större och ljusare än de flesta föremål, bortsett från månen.

3 Följ Vintergatan på en klar natt. Den bästa tiden för visning är borta från stadens ljus där en hel del stjärnor är synliga. Alla stjärnor är synliga med blotta ögat är en del av Vintergatan, och ibland en vit dimma kan också ses.

4 Sök efter igenkännliga konstellationer som är synliga i ditt område. Karlavagnen är formad som en kastrull med ett långt skaft och kan ses på norra halvklotet året eftersom det förblir över horisonten. Lilla Karlavagnen är också formad som en gryta, men är mycket mindre. Det verkar som ett litet kluster av stjärnor och är också synlig på norra halvklotet, året runt. De två stjärnorna i slutet av skålen av Karlavagnen pekar på Lilla Karlavagnen.

5 Skanna natthimlen efter planeter som syns i ditt område. Venus är den ljusaste planeten och visas som vitt eller ljusblått. Det är mycket större än omgivande stjärnor och planeter. Venus är det enklaste planet att hitta och kan ses före soluppgången i östra himlen och efter solnedgången i västra himlen.