Primär skleroserande kolangit Diet

Primär skleroserande kolangit Diet


Primär skleroserande kolangit är en leversjukdom som orsakar inflammation i gallgångarna, vilket får dem att bli blockerad. Galla, som är gjord av levern, lagras av gallblåsan och frigörs under digerering för att hjälpa till att bryta ner fett. När emellertid leverkanaler är blockerade, galla inte kan frigöras efter att den är gjord, och som ett resultat det backar upp i levern. Detta kan orsaka allvarliga leverskador. Om den lämnas obehandlad, kan skadan bli tillräckligt omfattande för att orsaka skrumplever och leversvikt. Om du har PSC, måste du följa en speciell diet för att hjälpa till att hantera symtomen och progression.

Kalori- och proteinbehov

Med kronisk PSC, behöver du extra kalorier och protein. Kalori behov kan öka med 10 till 20 procent på grund av den ökade stressen på kroppen och på grund av risken för fettupptag. Ökningen i kalorier hjälper till att förhindra viktminskning. Protein behov ökar till 0,45 till 0,68 g per 0,5 kg (1 pund) kroppsvikt. Denna extra protein hjälper till med vävnadsreparation, och även hjälper till att förhindra en eventuell muskelnedbrytning vanligtvis förknippas med kronisk sjukdom.

Fett

Eftersom gallgångarna är blockerade, kan tillräckligt galla inte befrias från levern för att smälta fett. Så måste du följa en måttlig fettdieten. Det är viktigt att komma ihåg att fett är ett viktigt näringsämne i begränsade mängder, en fettfri kost är inte hälsosamt, eftersom det kommer att leda till att du bli brist på vissa viktiga näringsämnen. I de flesta fall är de leverkanalerna inte är fullständigt blockerad, och små mängder av galla kan undkomma, vilket gör att en del fett som skall bearbetas. En måttlig fettsnål kost ger tillräckligt med fett för att säkerställa att du har möjlighet att absorbera åtminstone en liten mängd av de nödvändiga essentiella fettsyror från din mat. Men om du upplever allvarliga symptom på fettupptag - snabb viktminskning eller fet, illaluktande avföring - kontakta omedelbart läkare.

tillskott

Du kan behöva ta vitamin- och mineraltillskott eftersom människor med PSC upplever ofta malabsorption. Fettlösliga vitaminer - vitaminerna A, D, E och K - beroende på nedbrytning och absorption av fett att brytas ner och användas. Dessa är de vitaminer din läkare kommer sannolikt föreskriver för PSC, eftersom inte tillräckligt med fett är rötas för att absorbera dem i blodet ordentligt. Du kan också behöva D-vitamin och kalcium, för att förhindra eventuella skador ben, tillsammans med zink och selen, som hjälper till med vävnadsreparation.

överväganden

Det finns inget botemedel mot PSC; i allvarliga fall, kan du behöva en levertransplantation. Det är viktigt att komma ihåg att kosten är bara en del av behandlingen för PSC. Om du följer en speciell diet eller upplever symptom på PSC, följa upp med din dietist och läkare för närings- och medicinsk behandling. Ta inte kosttillskott, såsom vitaminer, utan att först rådfråga din läkare, eftersom detta kan vara skadligt för din lever under vissa förutsättningar.