Musiktidningar på 1960-talet

Musiktidningar på 1960-talet


1960 var ett av de mest produktiva gånger för tidningen förlagsbranschen, som gör det möjligt nisch publikationer att sälja till höga priser, inklusive de som var inriktad mot olika musikgenrer. Några av de mest framgångsrika tidningar av detta årtionde var "CREEM", "Rolling Stone", "Melody Maker" och "New Musical Express" (NME).

"CREEM"

Även "CREEM" grundades i Detroit under det sista året av 1960-talet snabbt plockas upp på den nära förestående musikaliska zeitgeist av glam rock och punk som började bildas i slutet av 60-talet - David Bowie och Lou Reed är de främsta påverkare för varje respektive genre. Redan från början, "CREEM" besatt en skurk, upprorisk stil som endast kan ha fötts i kölvattnet av 60-talet. Den April 1969 frågan ensam lyfte och hyllade Fleetwood Mac innan bandet exploderade med lanseringen av 1977: s Rumours. Och detta är bara ett exempel på hur mycket CREEM trailblazed vägen för som ännu okända akter i musikvärlden.

"Rullande sten"

Kanske ses som avgörande musik tidskriften att existera på 1960-talet, "Rolling Stone" bildades i San Francisco 1967. Tidningens premiärnumret innehöll en film fortfarande av John Lennon från Hur jag vann kriget som dess försättsblad, med andra artiklar diskuterar frontman i The Byrds RFR David Crosby ur bandet, en intervju med Donovan, och Jefferson Airplane planer på att släppa ett nytt album. För resten av årtiondet, "Rolling Stone" var avgörande för reflekterande musiktrender på alla sina omslag, inklusive artister Janis Joplin, Eric Clapton och The Beatles.

"Melody Maker"

"Melody Maker" var en inflytelserik brittisk tidskrift som fokuserade på diagram ranking och opinionsundersökningar. Redan fast etablerad genom 60-talet (tidningens första numret publicerades på 50-talet), medan sin rival publikation, "New Musical Express", var först med att ta notis om rock n 'roll revolution "Melody Maker" skulle senare övergång från dess betoning på jazz att visa populära brittiska handlingar, såsom Gerry och Pacemakers, Cilla Black och Cliff Richard.

"New Musical Express"

Go-to musiktidning i Storbritannien under flera decennier, "New Musical Express" (NME) var en pionjär för att täcka musiknyheter i England. NME var i själva verket på sin mest framgångsrika på 60-talet på grund av sin uppriktiga dokumentation av den psykedeliska musikrörelsen. Som decenniet närmade sig sitt slut, dock NME kämpat för att konkurrera med "Melody Maker" eftersom den inte täcka ökningen av rockmusik handlingar.