Mat och dryck i Tanzania

Mat och dryck i Tanzania


Tanzania, som ligger på Afrikas östkust strax söder om Kenya, har ett mångsidigt och internationellt påverkat matkultur. Frukter och kryddor infördes i regionen av arabiska handlare, och kassava rot infördes genom portugisen i slutet av 17th century. Tanzaniska köket är starkt beroende av spannmål, ris, kryddor och frukter. Kött, inklusive kyckling och fisk är i allmänhet reserverade för speciella tillfällen.

ugali

Ugali är nästan farfar gryn i beredningen. Ugali är tillverkad av tre ingredienser - vit majs, kassava, hirs eller sorghum mjöl blandas med vatten och salt. Ingredienserna kokas tillsammans tills en grötliknande gröt bildas. Ugali äts som en sörjig pasta med fingrarna, oftast för att plocka upp fisk, kött, filmjölk eller grönsaksrätter. Ugali anses vara den vanligaste maten i Tanzania, ätit i nästan varje hushåll.

pilaff

I likhet med en rispilaf är pilaff vanligen äts som en gemensam maträtt som det innehåller förutsättningar att bli en hel måltid. Pilaff börjar med kryddat ris, till vilken kött, kyckling eller fisk tillsätts tillsammans med grönsaker och eller nötter. Det kan också ätas som en söt ris med kanel. Pilaff är en jul häftklammer för Tanzanians.

chapatti

Chapatti är en varm platt bröd inte olikt de i Mellanöstern. Det innehåller mjöl, vatten, olja, salt och lök. De är en välsmakande snacks och vanligtvis äts tillsammans med en gryta, ris eller lindade runt ugali. Chapatti är också ett vanligt te engångspost och serveras vanligtvis tillsammans chai te.

drycker

Den dagliga drink i Tanzania är te, särskilt chai-te som är berusade på de flesta sociala sammankomster på eftermiddagarna. Kaffe är också en populär dryck som säljs av många gatuförsäljare. För barn, läskedrycker och fruktjuicer, särskilt ananas, apelsin och tamarind juice, är populära tillsammans med sockerrörsjuice. Tanzaniska alkohol består av öl tillverkat av banan kallas mbege och destillerat korn sprit från hirs.

snacks

Tanzania är full av gatuförsäljare som säljer snack och snabba drycker. Bland de mest populära av i mellan måltid snacks (Tanzanians bara äta två måltider per dag) är stekt sött bröd kallas vitumbua och donut-liknande kakor kallas maandazi. Andra vanliga snacks inkluderar sockerrör, jordnötter och färsk frukt inklusive tomater och papaya.

plantains

Bananer och mjöl är häftklamrar i Tanzanias kost. De används i en mängd olika söta och salta rätter. Stekta bananer eller mjöl, så kallade Ndizi Kaanga, är en populär dessert med tillägg av brunt socker, citronjuice, muskot och smör.