Vad orsakar kalkavlagringar och förkalkning?

Vad orsakar kalkavlagringar och förkalkning?


Kalcium är ett viktigt mineral för ben och tandhälsa. När kalcium är avsatt på andra ställen i kroppen den kallas förkalkning. Vissa förkalkning är vanliga och kan endast identifieras genom röntgen, medan andra förkalkning kan leda till smärtsamma och farliga förhållanden.

Beskrivning

Mest av kalcium i kroppen går till ben och tänder. Under normala förhållanden, är resten av kalcium tas in i kroppen upplöst i blodet. Ibland metabola sjukdomar orsakar kroppen att deponera kalcium på andra ställen, såsom mjuk vävnad, organ eller artärer.

orsaker

Skada är en vanlig orsak till mjukvävnad förkalkning. Kroppen initierar inflammation för reparation av skador, vilket kan resultera i kalcium deponeras i vävnad nära skadan. Parasitinfektioner kan också orsaka kalcifiering. Cysticerkos, som orsakas av fläsk bandmask är vanligen relaterade till förkalkning. Dessutom kan tumörer förkalkas efter att ha behandlats med strålning eller kemoterapi. En mer extrem sjukdom är heterotopisk ossifikation, när de faktiska ben former utanför skelettet. Detta tillstånd är en vanlig komplikation vid huvud och ryggmärgsskador.

platser

Kalkavlagringar och förkalkning kan visas var som helst i kroppen. Förkalkning i mjuk vävnad på grund av skada uppstår på platsen för den ursprungliga skadan. Förkalkning på grund av dynt visas ofta i muskelfibrerna och förkalkade tumörer kommer att ligga på tumörsätena. Heterotopisk benbildning är vanligast på höfterna. Kvinnor ofta utveckla kalkavlagringar i brösten som ibland kan tyda på cancer, men är oftast godartade.

effekter

Mindre förkalkning kan gå obemärkt förbi, men vissa mjukdelskalkavlagringar kan orsaka smärta. Förkalkning kan inträffa i kroppens organ eller kärlsystemet. Förkalkning i hjärnan kan vara allvarliga och åderförkalkning ökar hjärtattack risker. Tumör kalcinos kan producera stora, förkalkade utväxter dircetly under huden.

Förebyggande

Eftersom skador leder ofta till kalkavlagringar i kroppen, personer som lider färre skador löper mindre risk för denna typ av förkalkning. Oregon State University Linus Pauling institutet och Department of Agriculture både site forskning som visar att vitamin K kan ha en roll för att förebygga vissa förkalkning, men denna roll är oklar.