Englands mest dramatiska VM-matcher genom tiderna

Englands mest dramatiska VM-matcher genom tiderna

Introduktion

England är nästan alltid garanterad att vara inblandade i en klassisk match någon gång under en VM kampanj. Spektakulära mål, kontroversiella beslut, end-to-end-spel och vinnare sista minuten alla till synes gå hand i hand med Englands VM-framträdanden. Eftersom ära 1966, har detta drama oftare än inte åtföljts av smärtan av ett tidigt utträde efter en heroisk display. Detta bildspel tar en titt på spänningen i Englands mest dramatiska VM matcher.

Västtyskland - 1966

1966 VM-finalen var en actionfylld affär. De 98.000 åskådare på Wembley Stadium bevittnade sex mål, en sista minuten equalizer, kontroverser och ett hat-trick. Västtyskland tog ledningen efter 12 minuter efter Helmut Haller aktiveras på en dålig rubriken avslut. Men slog England tillbaka inom sex minuter som Geoff Hurst väg hem från en Bobby Moore frispark. Det såg ut som om Martin Peters nära håll mål på 78: e minuten hade vunnit spelet för värdarna, men Wolfgang Weber gled hem en equalizer i den döende sekunder för att bryta England hjärtan och skicka spelet till extra tid. Hurst skickade då ett skott omkull slå in bollen och ett mål var kontroversiellt tilldelas av den ryska linjemannen med tyskarna protesterar att bollen inte hade passerat linjen. Med spelet i sina sista sekunder, West Ham anfallaren sköt sedan en raket sköt in i övre hörnet av målet att göra det 4-2.

Brasilien - 1970

Englands grupp match mot Brasilien på Jalisco Stadium i Guadalajara i Mexiko är ihågkommen som en av alla tiders klassiska VM-matcher. Den enastående ögonblick kom när England målvakt Gordon Banks dök låg att på något sätt driva en till synes ostoppbar Pele huvudet över ribban. En annan oförglömlig bild tillhandahölls av Bobby Moores majestätisk tackla på Jairzinho som den brasilianska satsas i England ask. Spelet avgjordes 1-0 i Brasilien fördel när Jairzinho avslutade ett sensationellt lag flytta på 59 minuter. Brasilien gick på vinna VM och manager Mario Zagallo senare kommenterade att England hade varit hans sida "tuffaste test".

Belgien - 1990

Med spelet in sina sista sekunder och en straffshootout hotande, Paul Gascoigne slog en frispark i Belgien rutan och David Platt vände sig till volley bollen på baksidan av nätet. Vilda fester följde som England spelare och tränare visste målet skulle ta dem i kvartsfinalen. Faktum är att målet, som förseglade en 1-0 seger, visade den gnista som antände en minnesvärd VM kampanj för England i Italien.

Argentina - 1986

Detta kvartal-final såg en av de största mål någonsin nåd ett VM och även en av de mest kontroversiella. Båda bedömdes av Argentinas Diego Maradona, som förseglade sin position som en av spelets all-time storheter under turneringen i Mexiko. Maradonas ökända "Guds hand" mål, där han stansade bollen över målvakten Peter Shilton, öppnade poäng på 51 minuter. Fyra minuter senare, han plockade upp bollen i sin egen planhalva innan du slår och dribbling senaste fyra England spelare och Shilton i mål som senare skulle bli föremål för omröstning "målet av århundradet". Gary Lineker leds in bollen tio minuter från tid men England kunde inte hitta equalizern som behövs för att ta spelet till extra tid.

Belgien - 1954

Englands högsta poäng VM spelet kom i en 4-4 oavgjort mot Belgien i Schweiz 1954. England, som presenterar "vinge wizard" Stanley Matthews, hade lett denna öppning gruppmatchen 3-1, med två mål från Ivor Broadis och en från Nat Lofthouse, men Belgien tvingades extra tid (som unikt spelades under grupp spel på detta VM) genom att dra spelet tillbaka till 3-3. Lofthouse återtog ledningen för England, men ett självmål av Jimmy Dickinson såg spelet slutar oavgjort. Englands kampanj slutligen slutade med Uruguay i kvartsfinalen.

Portugal - 1966

England kom upp mot formidabla motståndare i Portugal i semifinalen av 1966. Portugiserna, i spetsen av turneringens slutliga skyttekung Eusebio hade redan slagit en imponerande Ungern laget och Pele Brasilien att nå de fyra sista. Matchen dominerades av flödande attackerande fotboll från de portugisiska och snabba motattacker från England. Bobby Charlton öppnade poäng genom att utnyttja en uppgång på 30 minuter. Han såg då att ha förseglat spelet på 80 minuter med en raspig låg enhet in i mål efter en pull tillbaka från Geoff Hurst. Men bara två minuter senare Eusebio omvandlas ett straff för att inrätta en orolig finish för Alf Ramseys män.

Västtyskland - 1970

Detta 3-2 nederlag i händerna på Västtyskland var en av Englands mest förödande VM utgångar. Mål från Alan Mullery och Martin Peters hade givit England en 2-0 ledning men dålig försvar och ett fel från stand-in målvakt Peter Bonetti lät tyskarna tillbaka till kvartsfinalen. Med spelet i extra tid och båda sidor tröttande i den mexikanska solen, England bortkastade några härliga chanser att återta ledningen. De bestraffades när Gerd Muller volleyed hem från nära håll i 108 minuter. Spelet märkt Bobby Charlton sista framträdande i en England skjorta.

Kamerun - 1990

England och Kamerun serveras en av de mest spännande matcherna i VM 1990 i denna kvartsfinalen i Neapel. En David Platt header halvvägs genom den första halvan gav England ledningen mot körning av lek. Spelet var då fint balanserad tills halvtid införandet av Kameruns talisman Roger Milla svängde den till förmån för den okuvliga Lions. För det första 38-åriga vann en straff som omvandlades genom Emmanuel Kunde på 61 minuter. Han spelade sedan en kvick genomskärare till Eugene Ekeke att göra mål fyra minuter senare. England såg ut att vara på väg ut tills Gary Lineker var sotigt i lådan och anfallaren omvandlas från platsen. Kamerun fortsatte att skapa chanser i extra tid, men en andra Lineker straff skickade England igenom.

Argentina - 1998

Denna pulserande andra omgången match i Saint Etienne i slutändan slutade i plågor för Glenn Hoddle team. Men hjältemod visas av England att ta spelet till en straffar David Beckhams utvisning på 47 minuter vann dem många beundrar. Två straff för varje sida i de första tio minuterna fick matchen till en lysande start. Michael Owen gjorde sedan en av de all-time stora VM mål genom slutar i det övre hörnet efter en blixtsnabb springa i den argentinska rutan. En smart frispark rutin förde den sydamerikanska nivå strax före halvtid. England försvarare Sol Campbell trodde att han hade avgjorde spelet bara för hans leds mål att uteslutas för en foul på 81 minuter. David Batty miss i straffar skickas sedan England hem.

USA - 1950

USA 1-0 nederlag England 1950 chockade världen. England hade rest till Brasilien som en av favoriterna att lyfta koppen medan amatörer i USA hade förväntats vara en av turneringens visp pojkar. Känsla seger, England vilade deras stjärnspelare Stanley Matthews för denna grupp match. De fortsatte att dominera spelet men misslyckades med att konvertera. Anfallare Joe Gaetjens bedövas sedan arenan med en leds mål under en sällsynt USA attack mot slutet av första halvlek. En enorm defensiv insats tillsammans med några utmärkta räddningar från målvakten Frank Borghi garanteras sedan den amerikanska lagets plats i VM-historien.

Västtyskland - 1990

Västtyskland gick in i denna semi-final som klara favoriter. Men de kom upp mot ett England lag som var att producera en av sina finaste skärmar sedan 1966 slutlig. I matchens en jämn affär tills Andreas Brehme frispark loopas upp från Paul Parker och in Peter Shilton netto med 30 minuter kvar. Detta bakslag bara tjänat till att sporra England på och de kom storming tillbaka med chanser skapade av stjärnspelare Paul Gascoigne. Den tyska motstånd slutligen sprack som Gary Lineker slog en equalizer i 80: e minuten. Båda sidor tog i stolpen i extra tid och ytterligare drama kom med Gascoigne försöker hålla tillbaka tårarna efter att ha fått ett gult kort som skulle utesluta honom ur finalen. Men tårarna visat akademisk som tyskarna rådde i straffar.