Egenskaperna hos betongbalkar

Egenskaperna hos betongbalkar


Cement användes av romarna, men modern betong uppfanns av Joseph Aspdin 1824. Betongbalkar används alltmer i hemmen i motsats till trä eller stål ensam. Detta är en funktion av kostnad, tillgänglighet och styrka. När man bygger ditt hem som du kan ha övervägt att använda betongbalkar. Innan du gör ett slutligt beslut, bör du bekanta dig med egenskaperna hos betongbalkar.

Förspända

Betong enbart gör inte för en mycket bra byggmaterial, särskilt som en stråle. Av denna anledning ofta betongbalkar har förstärkningsstänger eller "armeringsjärn" i betongen. Detta ger balkarna med extra draghållfasthet, att hålla dem från att sjunka eller sprickbildning under trycket av lasten, som de bär. Armeringsjärn placeras i strålen formen innan betongen hälls och betonade till 70 procent av sin draghållfasthet. Betong hälls sedan runt armeringsjärnen. När betongen torkar stressen tas bort från armeringsjärnen.

Efterspända

Efterspända balkar är motsatsen till förspända balkar. Tillverkarna placera ledningar i formen, vilket gör att betongen att torka runt kanalerna. Efter betongen torkar, tillverkare sätter gängade kablarna genom kanalerna. Dessa kablar sedan betonade till 70 procent av deras möjliga draghållfasthet. Kablarna är förankrade vid vardera änden av de kanaler före spännkraften frigöres. När kraften släpps kanalerna är fyllda med injekteringsbruk för att skydda kablarna.

ingridients

Modern betong är tillverkad av mycket specifika ingredienser. Dessa ingredienser kombineras för att ge betongen en styrka som är större än summan av dess delar. Kiseldioxid, aluminiumoxid, järnmalm och kalk mals och bränns i en ugn. Detta producerar ett ämne som kallas klinker. Klinkern mals sedan till ett fint pulver efter torkning.

Krypa

Kryp är en deformation som kan ske i betongbalkar. Betongen blir skev och bugade efter stora mängder av stress som äger rum över långa tidsperioder. Betongbalkar kan ibland ha dubbelt så mycket kurvan de var avsedda att ha, vilket resulterar i ett antal sprickor i balkarna. Det är därför många betongbalkar har förstärkningsbalkar eller armeringsjärn inuti dem. Kompressions stål är särskilt användbar som ett armeringsmedel för att styra krypning.