Hur man gör ett ekosystem i en glaskula

Hur man gör ett ekosystem i en glaskula


Föreställ dig att fånga en jordliknande livsmiljö i en glasflaska. Science fiction-författare och moderna forskare har arbetat och åstadkommit denna mycket uppgift. Grundskoleelever skapar terraform ecospheres i glasflaskor, och forskarna undrar vad det skulle vara att skapa inglasade mänskliga livsmiljöer under havet eller ut i rymden. Även konstgjorda ekosystem för människor är århundraden ifrån framgångsrik teknik, är att skapa en miniatyr slutna ekosystem väl inom räckhåll. Tricket att bygga ett självförsörjande ekosystem är att hitta den rätta balansen av element, mikrober och levande varelser och att förse dem med rätt mängd värme och ljus.

Instruktioner

1 Sterilisera glaskula genom att värma glaset i kokande vatten. Detta tar bort alla överblivna oljor, mineraler och rester från tillverkaren.

2 Placera sand eller sjö jord i botten av klotet. Naturlig sediment innehåller bakterier och mikrober som kommer att ge nödvändiga näringsämnen till djur och sjöliv i området.

3 Häll försiktigt vatten i området. Klotet skall vara tre fjärdedelar fulla, eftersom din ekosystem kräver luft. Låt sedimentet sedimentera innan du lägger växten eller livet i havet.

4 Linda alger strängarna löst runt kvist. Placera kvist upp och ned i burken. Den övre delen av kvist ska peka i sanden.

5 Placera maskar, småfisk och snigel försiktigt i sfären. Ge dessa varelser flera timmar för att vänja sig vid sitt nya hem innan tätning sfären.

6 Applicera lim på kanterna av glaslocket och tryck den ordentligt över basen av klotet. Placera ett tungt föremål - som en bok - över locket för att utöva påtryckningar och främja en god tätning. Tillåta sfären att vila under den tid limmet kräver att torka.

7 Snurra området försiktigt i cirkulära rörelser för att lossa sediment från toppen av klotet. Vrid klotet långsamt upp och ned och vila den på ett stativ. Vara säker på att alla sediment tas bort från toppen av sfären, eller kommer det att skapa en film och förhindra ljus från att komma in i glaset.

8 Placera ekosystemet i indirekt ljus. Algerna växer mer när den tar emot mer ljus, men om det växer för mycket, kommer det att kväva fisk, maskar och snigel.