Njure Cyst botemedel

Njure Cyst botemedel


Enligt National Kidney och urologiska sjukdomar information clearingorganisationer, cystor är små säckar fyllda med luft eller vätska som växer i njurarna av olika skäl. De kan vara en normal del av åldring, eller de kan vara resultatet av sjukdom eller onormal fosterutveckling. Botemedlet varierar, beroende på orsakerna till cystor och om de orsakar smärta och påverkar andra organ. Ofta de inte behöver någon behandling alls, men när de behöver botas, det finns olika alternativ från medicin till kirurgiska ingrepp.

Utbredning

Enligt National Kidney och urologiska sjukdomar Informaton Clearinghouse, enkla cystor är mycket vanliga, särskilt hos äldre vuxna. Centralen säger att upp till 30 procent av personer över 70 års ålder utvecklar åtminstone en njure cysta. Cystor som kommer från andra orsaker, såsom sjukdom eller onormal fosterutveckling, är mer sällsynt. Centralen säger cirka 600.000 amerikaner har polycystisk sjukdom, och Barnsjukhuset Boston säger att multicystic dysplastiska njure inträffar en gång vart 4300 födslar.

Enkla cystor

De flesta cystor orsakas inte av sjukdom. Istället de utvecklas i övrigt friska personer. Mayo Clinic säger att de är vanligast hos personer över 50 års ålder Dessa cystor tenderar att vara ofarliga och behöver inte botas om de inte får tillräckligt stor för att orsaka problem med omgivande organ. Den vanliga behandlingen är dränering för mindre cystor eller borttagande av en kirurg för större.

polycystisk sjukdom

Polycystisk sjukdom är ett tillstånd där kluster av cystor utvecklas i njurarna. Detta villkor kan vara smärtsamt, och det är oftast behandlas med over-the-counter (OTC) smärtstillande. Läkemedel såsom ibuprofen är vanligtvis tillräckligt starka för att lindra obehaget. Om receptfria läkemedel inte är effektiva, säger Mayo Clinic cystor kan opereras dräneras. De kan också behöva denna botemedel om de hindrar någon omgivande organ eller blodkärl. Dräneringen består av att ta bort vattnig vätska inuti cysta säckar.

Multicystic dysplastisk Njure

Multicystic dysplastiska njure innebär cystor som utvecklar innan ett barns födelse. Njurarna växer onormalt hos fostret, vilket resulterar i en massa av cystor i stället för en normal, fungerande organ. Lyckligtvis cystor brukar utvecklas på bara en sida så att barnet har en normal njure. Enligt barnsjukhuset Boston, härdningen består av kirurgiskt avlägsnande av cystor. Detta kan göras genom snitt eller genom en laparoskopisk procedur.

Diagnos

Cystor måste diagnostiseras innan de kan botas genom lämpliga åtgärder. National Kidney och urologiska sjukdomar information clearingorganisationer säger att detta är oftast gjort med en datortomografi eller ultraljud.