Turntable matta tips

Turntable matta tips


Turntable mattor dök upp på skivorna av tidiga grammofoner. De började som sammet kuddar men var snabbt ersättas av gummi, eftersom det inte samlar damm och det är lätt att rengöra. Med tiden har musikälskare blivit mer medvetna om vikten av skivspelare mattor. De stöder skivor och hålla dem från att glida, skydda poster från repor och dämpa vibrationer för att förbättra ljudkvaliteten.

Använd den som en Slipmat

Audiofiler och DJs har hållit register liv. DJs använda dem eftersom det är lätt att få olika ljud genom att snurra eller hålla en skiva. Du kan inte göra detta med en standard gummimatta eftersom den är utformad för att gripa platta och spela. Med en slip matta, kan du hålla poster stilla medan din tallrik fortsätter att snurra under. Du kan även trycka poster fram och tillbaka för en knaster hip-hop sound. Filt mattor är perfekt för detta ändamål. Bara ersätta din gummimatta med en filt en och du är bra att gå.

Återställa eller ersätta det

Om du är en audiofil, vet du en lös matta som inte ligga platt är en dålig sak. Även om detta är inte ditt problem, kanske du har en matta som är färgade eller repad. Om du limmade mattan till tallrik och det lossnar, kan du dra bort det och använda aceton eller thinner för att ta bort överblivet lim från fatet. Efter en lätt platta slipning (hoppa över kanten), borste gummi cement eller spraya 3M Trim Självhäftande på ena sidan av mattan och upp på din tallrik och låt dem sitta i 15 minuter. När du noga ersätta och jämna ut din matta, kommer det att vara bra som nya.

Gör din egen

En bra matta kan verkligen förbättra ljudkvaliteten och ibland måste man göra det själv för bästa resultat. Ett sätt att göra detta är genom att kombinera en självhäftande tjära ark (som de som används för att absorbera vibrationer i bilkarosser) med ett ark av självhäftande kork. Noggrant limma ihop arken, och se till att jämna ut luftfickor och rynkor. Nu använda din gamla matta som en mall och spåra dess kontur på ark du bara limmade. Du behöver en hög precision fräs (Stanley gör en bra) att skära ut din matta och det bör vara helt rund med spindeln hålet i exakta centrum. Försök att skära spindeln hålet så att den passar just spindeln (inte löst). Om du har en bullrig skivspelare, kommer du att bli förvånad över förbättring.

Vänd det över

Om du har en filtmatta, försöka vända den över. Kände ofta låter bättre med en sida upp än den andra. Det tar bara ett ögonblick för att kontrollera och det kan verkligen göra en skillnad. Om den ena sidan låter bättre, markera den med bläck, så att du inte glömmer att lämna det upp.

Rengör det

Alla matta kan plocka upp damm och överföra den till din bokföring. För att minimera problemet, hålla locket på din skivspelare stängd när du inte hanterar poster. Du kan också tvätta en gummimatta i diskhon med ett milt rengöringsmedel och låt det lufttorka innan det sätts tillbaka. Om du har en filtmatta, försöka rengöra den med borste på vakuum.

Minska statisk elektricitet

Statisk elektricitet ökar pops, fästingar och bakgrundsbrus era skivor men det finns en enkel fix. Få en torktumlare ark från tvättstugan, ta bort din skivspelare matta och centrera skivan på spindeln. Nu ersätta din matta och du har mindre statiska tills skivan når sin lagringskapacitet.