Vad är skillnaden mellan grekiska och romerska skulpturer?

Vad är skillnaden mellan grekiska och romerska skulpturer?

Vad är skillnaden mellan grekiska och romerska skulpturer?

Termen "klassisk konst" hänvisar till konsten att de gamla grekerna och romarna, och några av de mest kända bitar av klassisk konst är grekiska och romersk skulptur. Även om dessa två kulturer är ofta förknippade med varandra i västra åtanke, några tydliga skillnader karakterisera sätt att varje skapat sin skulptur.

Val av material

Även grekiska skulpturer förknippas med vit marmor, var grekisk skulptur i början av klassisk period ofta i brons under hög klassiska perioden och efter, skulpturer gjordes från vit marmor och var ofta målade. Romerska skulptörer används också främst vit marmor, även om de inte måla sina skulpturer som greker gjorde.

Ämnesval

Grekisk skulptur hela den klassiska perioden bestod främst av skildringar av gudar och mytologiska scener och siffror. Dessa siffror är ofta skulpterade som "heroiska nakenstudier," där den manliga figuren idealiserade. Även romersk skulptur, som har många kopior av grekiska skulpturer, är också oroad med mytologi, Romans presenterade ofta kejsare och naturalistiska exempel på överklasspersoner.

Fristående skulpturer

I fristående skulpturer, grekerna avbildade gudar, hjältar och mytologiska figurer. Med detta fokus på "extra-human" ämne, greker skapade idealiserad version av människokroppen. Siffror inom grekisk skulptur ofta fristående och känslolös, även när de utför svåra eller smärtsamma uppgifter. Bilderna av människor i grekisk skulptur echo fokus på orsaken, måttlighet och symmetri i den grekiska kulturen. Romarna tog många element från grekisk konst men förde en mer naturalistiskt och braskande stil. Där grekiska statyer och skulpturer visar lugn, är mycket dekorativa och mer intresserade av realistiska skildringar av individer ideala siffror i naken, romersk skulptur.

arkitektonisk skulptur

Grekerna inte bara hade fristående skulpturer, men även skulptur arbetas in arkitektur, främst i friser som sprang i horisontella remsor ovanför arkitektoniska kolumner. Dessa arkitektoniska skulpturer avbildas också Gudar och mytologiska figurer och ofta presenterad över tinningarna. Liksom grekerna, romarna införlivas figurativa skulptur i sin arkitektur, men med fristående arkitektur, sina siffror avbildas ofta ledare och historiska händelser. Till exempel visar en stor romersk fris segrar kejsar Trajanus, medan frisen på Zeustemplet i Grekland visar män, kvinnor och mytologiska varelser som kentaurer.