Knott och ekar

Knott och ekar


Knott är små flugor vars larver, även kallad knott, ibland angripa ek löv, vilket gör att trädet för att bilda en tumörliknande tillväxt kallas galla. Knott göra sig hemmastadda i de galls, där de har mat och skydd. Skydd är långt ifrån säker, men eftersom en annan liten insekt, ek blad galla kvalster, äter knott. Dessa kvalster bita också människor.

Livscykel

Den minimala vuxen mygga är ofta misstas för en mygga. Flugorna lägger ägg på eklöv. Larverna som kläcks påbörjas omgående utfodring. Ämnen utsöndrade i bladet som midge larver foder uppmanas trädet för att producera små, runda galls på bladen. Dessa galls ligger oftast nära bladkanterna och är vanligare på stift, röda och svarta ekar än andra arter. Knott bor inom galls, som livnär sig på bladet. Midges orsakar endast minimal skada på eklöv och är inte i sig en allvarlig skadegörare. Kontroll är svårt, eftersom galla skyddar knott från insekts liksom elementen och de flesta rovdjur. Knott bo normalt inuti gallbildningar förrän i vuxen ålder, men kan falla ur trädet att övervintra på marken.

Rovdjur

Även knott utgör en liten hot mot ekar, en rovdjur de lockar är en allvarlig olägenhet för människor. Ek blad galla kliar mite (Pyemotes herfsi) är en relativ nykomling till USA. Denna släkting till halm kliar mite är bara 1/125 tum lång, ungefär bredden av tre mänskligt hår. Ek blad galla kvalster livnär inte bara på knott utan också biter människor. Kvalster, som ibland kallas "Nej Se-ums," först orsakade stora utbrott av bettproblem för personer i Mellanvästern i 2004 och har sedan dess utökat sitt sortiment.

Symtom hos människor

Leaf galla kliar mite biter producera en utsökt kliande, rödaktig utslag som kan ha små, upphöjda knölar. Även om det inte farligt, bites är obekväma och behandlas med lugnande krämer eller kylbalsam. Kvalster föredrar att attackera knott och är normalt inte ett problem för människor tills kvalster använda upp sin vanliga näringskälla.

Styra Midges och kvalster

Varken knott eller kvalster de lockar är lätta att kontrollera. Beskärning delar av trädet där galls formen kan hjälpa om det görs innan kvalster visas. Midges ide i jorden får avlivas med en tillämpning av insektsmedel på jorden tidigt på våren, innan de dyker upp som vuxna och lägger ägg på bladen. När knott är i galls kommer bekämpningsmedel inte nå dem. Kvalster larver kan falla från trädet i tusental i höst. Minska nästa generation av kvalster med en insekts märkt för chiggers. Om kvalster är närvarande, bära skyddskläder och tvätta kläder så snart som möjligt. När kvalster visas bör beskärning, kratta och annan vård av trädet stannar så kvalster inte spridit sig till hemmet eller andra delar av gården.