Om sömnlöshet och dess orsaker

Om sömnlöshet och dess orsaker


Sömnlöshet definieras som en sömnsvårigheter. Människor som inte kan somna utan en kamp, ​​vakna ofta under natten eller vakna för tidigt är alla upplever en form av sömnlöshet. Det finns många orsaker till tillståndet, både milda frågor och allvarliga sömnstörningar. Tillräcklig sömn är nödvändig för god hälsa, så exakt att diagnostisera orsaken och behandla det på lämpligt sätt är viktigt.

effekter

Alla personer med sömnlöshet dela den gemensamma symptom på att ha svårt att få en lämplig mängd djup sömn. De flesta patienter med sömnlöshet erfarenhet trötthet och sömnighet under dagen. Vissa är irriterad, orolig eller deprimerad på grund av brist på sömn. Andra har huvudvärk eller ont i magen som en bieffekt av sömnlöshet. Patienterna är ofta benägna att göra misstag och har svårt att fokusera och slutföra uppgifter.

Riskfaktorer

Vissa människor är mer mottagliga för att utveckla sömnlöshet än andra. Kvinnor och personer över 60 år löper större risk, till exempel. Andra faktorer som bidrar till sovande frågor, bland annat att vara under en stor mängd stress eller lider av en psykisk ohälsa, såsom depression eller bipolär sjukdom. Andra personer som kan uppleva sömnlöshet är de som reser mycket långa sträckor och människor som arbetar nattskift.

orsaker

Orsakerna till sömnlöshet är stora och varierande. Vanligen stress, oro och depression är skyldiga att stjäla sömn. Vissa mediciner kan leda till sömn frågor, särskilt stimulantia och kortikosteroider. Även vissa antidepressiva medel, mediciner mot högt blodtryck och antihistaminer kan störa sömnen. Kontrollera biverkningar information om alla mediciner du tar för att se om någon av dem kan orsaka sömnsvårigheter för dig. Medicinska tillstånd kan ofta påverka sömnen. Kronisk smärta kan, naturligtvis, gör det svårt att falla och förbli i sömn. Relaterade sjukdomar sömn frågor inkluderar artrit, diabetes, Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom, hjärtsvikt och stroke.

åldring

Gamla människor har ofta sömnlöshet. Åldrandet påverkar sömnmönster, vilket gör att äldre att tillbringa mer tid i ljuset stadierna av sömn och mindre i de djupa stadier. En annan anledning äldre människor upplever sömnlöshet är på grund av en minskning av fysisk aktivitet. Äldre individer måste se till att de får tillräckligt med motion för att främja god sömn. , Äldre är också mer benägna att ha medicinska tillstånd och att ta fler mediciner, vilket gör dem mer benägna att sömnproblem.

behandlingar

En läkare kan ordinera en medicin för att hjälpa dig att sova eller hjälpa dig att fortsätta sova under natten, men det är inte troligt att hon vill att du ska använda medicinen på lång sikt. Läkaren kommer i slutändan att försöka hitta orsaken till sömnproblem så att den kan behandlas på lämpligt sätt. Beteende terapier är ofta används för att lindra sömnsvårigheter. Det är viktigt att lära sig avslappningstekniker, såsom andningsövningar och yoga, för att förbereda kropp och själ för sömn. Många andra enkla tekniker kan hjälpa behandla sömnlöshet, såsom att upprätthålla en konsekvent läggdags och vakna tid, vilket begränsar tupplurar, utövar dagligen, minska förbrukningen av koffein och inte äta eller dricka nära sänggåendet.

komplikationer

Komplikationer i samband med att inte få tillräckligt med sömn kan vara allvarliga. Insomniacs är mer benägna att drabbas av olyckor och vara mer mottagliga för att utveckla hygienkrav på grund av en depression i immunsystemet. Andra problem som kan bli följden av sömnlöshet inkluderar dålig arbetsprestation, långsammare reaktionstid och en större benägenhet att gå upp i vikt.

.

.