Vad är livslängden för en rödbukspiraya?

Vad är livslängden för en rödbukspiraya?


Röd-bellied piranhas har under många år varit demonis och fruktade. På grund av filmer och tv, har denna kraftfulla rovdjur helt missförstådd. Denna fisk lever ett kort och våldsam tillvaro i floder och laguner i Sydamerika. I en värld där överlevnad är så svårt, har piraya blomstrat med vad som finns tillgängligt för dem - tänder och siffror.

överlevnads~~POS=TRUNC anpassningar

Eftersom rödbukspiraya bor i en mycket farlig plats där de ständigt riskerar att förbrukas själva, de jagar i grupp. Denna skola beteende ger dem styrka i antal och ger dem möjlighet att konsumera större djur än de kunde ensam. De är också aggressiva när utfodring och har knivskarpa triangulära tänder. Alla dessa anpassningar och beteenden har lett rödbukspiraya att vara en toppnivå rovdjur i näringskedjan sydamerikanska floder. Människan är den primära risken för piraya överlevnad i början av 21-talet.

Lek

Inledningen av regnperioden utlöser behovet av att leka och Piranha kommer par och simma runt i cirklar till domstol varandra. Så småningom kommer honan deponera 1000 ägg i en lagun och bifoga dem till en flytande anläggning. När det är gjort, kommer hanen simmar förbi och sätter hans sperma på äggen.

Att skydda och Feeding

Medan äggen mognar, modern och fadern kvar runt området för att skydda äggen. Efter 10 dagar, barnet Piranha, kallad yngel, kläcks och livnär vid basen av växten. Denna befruktning tid bestäms till stor del av värmen i vattnet. De överlever en början på en säck kvar av modern, men så småningom gå vidare till små kräftdjur, fisk och insekter runt rötterna och stjälkar av anläggningen. När de är stora nog, kommer de att ge sig ut för större mat och gå i skolan.

Mognande

Röd-bellied pirayor växa till omkring 15 inches i längd och kan väga upp till 2.27kg. De växer ganska snabbt och är redo att para sig med den tid de når ett års ålder. När de mognar, utvecklar de en mörk röd område på magen som ger dem deras namn. Rödbukspiraya leva till ca 5 år i det vilda, även om de har varit kända för att leva längre i fångenskap.