En experiment för att lösa socker i olika heat

En experiment för att lösa socker i olika heat


Om du någonsin har försökt att göra iste från början, du vet att du måste lägga till socker till vatten medan den fortfarande är varm. Lägga till socker när te är kall kommer att resultera i en stor del av sockret i fråga inte löses korrekt. Detta beror på ett vetenskapligt faktum --- molekyler upplöses lättare i varmt vatten än i kallt vatten. Du kan visa detta faktum med en enkel experiment.

material

För det här experimentet, måste du ha en sked, två identiska koppar som kan hålla varmt vatten, lite vatten och en vattenkokare för att koka vattnet i. Du behöver också sockerbitar eller socker och 1/8 tsk doseringssked. Om du vill göra detta experiment med flera koppar hålla vatten vid olika temperaturer, bör du använda en termometer för att hitta de exakta temperaturerna hos de olika koppar vatten.

Procedur

För att göra den enklaste versionen av detta experiment, fylla en kopp med kallt vatten och en andra kopp med hett vatten. Sedan släppa en sockerbit eller 1/8 tsk socker i den första koppen och rör om väl tills sockret löst sig. Fortsätt denna process, tillsätta socker, tills sockret stannar upplösning och du ser lite socker samling vid botten av koppen. Spela in dina uppgifter genom att skriva ner hur många sockerbitar eller teskedar socker kunde lösas framgångsrikt i vattnet. Upprepa detta med kopp varmt vatten, och jämföra resultaten. Du kan också rada upp flera koppar vatten vid graderade temperaturer, blandar kallt och kokande vatten för att nå önskad temperatur. Sedan fortsätta med experimentet enligt ovan.

Förklaring

Du bör finna att varmvatten löser mycket mer socker än det kalla vattnet. Detta beror på att heta ämnen expandera, så det finns mer utrymme mellan molekylerna i det varma vattnet än i det kalla vattnet. Därför finns det mer utrymme för sockermolekylerna för att passa inom vattenmolekylerna. Om du gör den mer avancerade experiment med flera temperaturer, kan du rita dina resultat. Du bör finna att varmare vatten, desto mer socker kunna lösas i det.

Tillägg för detta experiment

Du kan förlänga detta experiment genom att undersöka exakt hur lång tid det tar för en kub av socker för att lösa i vatten vid olika temperaturer; inte röra vattnet under detta experiment. Du kan också göra liknande experiment på huruvida omrörning eller blandning av en lösning öka hastigheten av upplösning. Alternativt kan du se om olika ämnen löses upp olika fort i vatten av samma temperatur, såsom salt, socker och sand.