10 Konstiga saker som händer astronauter när de reser till rymden

10 Konstiga saker som händer astronauter när de reser till rymden

Introduktion

För en astronaut, når utrymmet är resultatet av många års studier och förberedelse. Möjligheten kan bara uppstå en gång i livet, och ingen vill det passera. Men resan som kan driva dem till toppen av sin karriär - är inte så angenäm som du kan först förvänta sig - och ibland berömmelse. Konstant fysiska obehag, irritabilitet, förkrympta ben och även vuxna blöjor är bland de mindre glamorösa funktionerna i resan. Följande lista innehåller tio konstiga saker som astronauter måste ta itu med när de reser i rymden.

Varning, mikrober angriper

Trots alla försiktighetsåtgärder och desinficering som NASA arbetare genomföra före start, är det oundvikligt att insekter, svampar och mikrober hamnar som oväntade reser partner med astronauter. På grund av fukt och tryckförhållanden som de hermetiskt tillslutna hytter utsätts för dessa skadedjur förvandlas till objekt värda ett videospel. Vatten samlas i fritt flytande droppar som uppsluka insekter och mikrober, som bär dem runt cockpit och stallar. Dessa bollar kan växa till storleken av en basketboll, och utgör en verklig fara för astronauternas hälsa och hygien.

Bristning i gråt

Gråt är en utmaning för astronauter. De kan vara ledsen eller melankolisk medan i omloppsbana, men de kommer inte att kunna visa det. På grund av bristen på allvar, tårar kvar under ögonlocket istället för att rulla ner i ansiktet. De samlar det och bildar ett slags subkutan bubbla som växer sig större ju mer astronaut gråter. När det slutligen glider på utsidan på grund av trycket som utövas av den ständigt ökande mängden av tårar under ögonlocket, bör astronauten bättre få en handduk i stället för en näsduk, eftersom den framväxande tår-bubblan kan få honom helt dränkts.

Städning innan allt

Du behöver bara tänka sig en grupp människor som lever isolerade i en stuga under flera veckor att förstå att personlig hygien är av yttersta vikt. Standarden dusch existerar inte i rymden, eftersom bristen på allvar skulle orsaka vattendroppar att flyta bort innan de når kroppen. Astronauterna måste använda tvålsvampar för att tvätta sig, liknande dem som används på sjukhus. När du borstar tänderna eller rakning, kan de behålla sina jordiska vanor, men med extrema försiktighetsåtgärder: om ett hår flyr och börjar flyta, det kan lätt hamna i en kollegor öga eller rymdskepp kontroller.

oönskade trumpeter

Flatulens visar sig vara mer än bara en olycka när du reser i rymden. I början av rymdkapplöpningen, fann forskarna att den olyckliga lukten var inte den enda besvär, men att de kroppsliga gaser innehåller höga halter av väte och metan, två mycket brandfarliga gaser. NASA tog denna fråga på allvar efter att ha insett att de faktiskt kan orsaka en brand i hytt. Delvis, var en ökning av produktionen av gasbildning på grund av den speciella mat de äter. Tillbaka på jorden, experter utvecklat mat som minimerat risken för en pinsam olycka.

Sova, en mardröm

Sova i rymden kan tyckas trevligt för oss, civila. Långt från jorden och dess problem, och med en sådan unik utsikt, föreställer en att det skulle vara lätt att somna. Verkligheten är dock mycket mer komplicerat. Astronauter måste sova bundna till sina kojer så att de inte "glida iväg" i sömnen på grund av bristen på allvar. Detta orsakar några lida sömnstörningar i början av en resa, tills de anpassa sig. Ovanpå detta, måste de vänja sig vid en unnerving bristande tystnad. Astronauter måste leva med konstant bakgrundsbrus av maskiner och datorer som gör livet möjligt i frys vakuum 8.200 km över havet. Så gå inte till rymden om du behöver tyst att sova.

huvudvärk

Väl i omloppsbana, astronauternas hjärnor känner genast att de inte är i sin ursprungliga miljö. Medan besättningen går igenom månaders träning för att förbereda mentalt, deras hjärnor tycks fungera som en separat enhet en gång i rymden, och de kämpar för att ta itu med detta. Grundläggande rumslig orientering beror på allvar, och när det inte finns - som i rymden - hjärnan är inte att rekonstruera sin situation. Resultatet är en fruktansvärd och obeveklig obehag. Cocktail av symptom kan inkludera: illamående, okontrollerbar kräkningar och hallucinationer. Botemedlet: ingenting - låt dagarna passera tills kroppen anpassar.

Att bo i en mikrovågsugn

Astronauter tillbringar sina yrkesliv förbereder sig för att stå emot trycket och spänningen av varje resa, men något de inte kan förbereda sig för är de fysiska effekterna av rymd resor på deras hjärnor. Det visar sig att människor som tillbringar långa perioder av tid i rymden kan utveckla allvarliga problem. Orsaken är kosmisk strålning, som emanerar från hjärtat av universum och förvandlar utrymme till en mycket låg intensitet mikrovågsugn. Jordens atmosfär skyddar oss från kosmisk strålning, men tillräckligt när långt borta, det finns något effektivt skydd. I grund och botten, medan i omloppsbana, astronauter lever i en mikrovågsugn.

Hälsorisk

Samtidigt som det utgör deras slutliga yrkeserfarenhet, kan rymdfart också presentera ett brett utbud av hälsofrågor astronauter. Muskelatrofi är vanligt, med tanke på att de tillbringar månader i ett begränsat utrymme med lite fysisk aktivitet. Vidare är de benägna att beteendeförändringar: de kan uppleva eufori, irritabilitet, depression och trötthet alla inom en kort tidsperiod. Vila görs också besvärlig, på grund av tyngdlöshet, obehag och förlusten av dag-natt cykel. Som om allt detta inte vore nog, astronauter är också benägna att framtida hjärt-kärlproblem.

rymd blöjor

Den genomsnittliga rymd tar 45 minuter att sätta på. Det är så svårt att den kräver användningen av handtag för bäraren att stabiliseras när påtagning den inre delen på grund av dess vikt. Av den anledningen är astronauter inför ett allvarligt dilemma när man känner de drifter i naturen. Medveten om detta, har NASA-forskare utvecklat en byxa-blöja för att sätta på under dräkten, som kan samla upp till två liter vätska utan problem. Den speciella aura som rymd ger på astronauter beror på civila som inte reda på att deras hjältar faktiskt bär en blöja under.

goodbye fingernaglar

När en astronaut försöker plocka upp något samtidigt bära handskar, måste han motverka dräkten inre tryck med handen. Den ständiga gnugga mot handsken - kom ihåg att de ofta tillbringar 6 eller 7 timmar i det - kan orsaka allvarliga skador, som spik förlust vanligast. Även om trycket i dräkten kan minskas, de flesta astronauter landar tillbaka på jorden saknas några spikar.