Hur man färga tyg naturligt

Hur man färga tyg naturligt


Färgning dina kläder kan vara ett roligt sätt att få en helt ny garderob. Men istället för att spendera pengar på kemiska färgämnen för att färga kläder, prova den "gröna" sätt. Det finns många olika växter, bär, blad och bark som kommer att färga kläder. För att uppnå den bästa färgen är det bäst att använda en bomullsmaterial som är vit. Den naturliga färgämnet kan färga mörkare färger, men du kommer att behöva låta tyget i blöt i färgen i flera timmar.

Instruktioner

1. Bestäm vilken färg du vill färga tyget - besök Pioneer Thinking för listan av växtmaterial som kan användas som färgämne.

2 Samla material som du vill använda. Tänk på att växtliv som du vill använda måste vara i full blom för att färga tyget framgångsrikt.

3 Sätt på ett par gummihandskar och gamla kläder. De naturliga färgämnen kan ge fläckar på kläder samt din hud.

4 Gör din färgbad. Använd en vass kniv att mala den naturliga växt liv du vill använda som färgämne (ca fyra koppar till ett värde av material). Placera materialet i en stor, gammal kruka. Häll åtta koppar vatten i potten. Sänk värmen av brännaren så att färgämnet vattnet börjar koka. När det börjar koka, sänka värmen och tillåta färgbadet sjuda i en timme.

5 Gör din salt fixativ eller växtfixerings medan färgbadet sjuder. Detta kommer att hjälpa färgämnet ställa in i materialet som skall färgas. För några färgämnen görs av bär, kombinera en halv kopp salt i åtta koppar kallt vatten i en medelstor skål. Blötlägg materialet väntar som skall färgas i denna lösning under en timme. För alla färgämnen som görs från en växt, kombinera 4 koppar kallt vatten och en kopp ättika i en skål. Igen, låta materialet i blöt i fixativ för en timme.

6 Sila växtliv, frukt eller grönsaker från färgbadet. Pour färgbadet tillbaka in i stor gryta.

7 Ta bort tyget från fixativ och lägga till färgbadet. Hålla tyget blötläggning i färgbadet över natten.

8 Skölj tyget med kallt vatten tills vattnet är klart. Line-torka nyligen färgat tyg.