Vilka är biverkningarna av endometrieablation?

Vilka är biverkningarna av endometrieablation?


Endometrieablation är en öppenvården förfarande som utnyttjar olika metoder för att bränna och förstöra endometrial vävnad. Förfarandet används ofta för att lindra kraftiga blödningar, men är mindre allvarlig än hysterektomi, som var valet förfarandet vid.

Betydelse

Den genomsnittliga kvinnan förlorar 56.7gr av blod i hela sin period. Menorragi, som är överdriven menstruationsblödningar, förekommer i en av fem kvinnor. Endometrial ablation är den vanligaste medicinska proceduren som används för att råda bot på dessa situationer.

typer

Det finns sex förfaranden som kan användas för att utföra den enodometrial ablation. Vilken av de sex förfaranden utförs beror på den läkare eller sjuksköterska och behoven hos patienten. Antingen genom radiofrekvens, vätska eller nät, alla förfaranden försöker bränna endometrial vävnad genom att genom slidan och lämnar inga snitt.

Bieffekter

De vanligaste biverkningarna för endometrieablation är kramper. Även om smärtan kan pågå i några dagar, är det liknar de upplevt under typisk menstruation. Vissa patienter kan uppleva en blod tonat, vattnig ansvarsfrihet som kan pågå i några veckor. Vissa patienter upplever känslor av illamående, men de flesta av dessa biverkningar försvinner inom några dagar.

Återhämtning Tidsplan

Eftersom endometrieablation är en no-skalpell förfarande, är återhämtningstiden bara ca 2 timmar. Smärta reducerande medicinering är vanligtvis använda för att lindra obehag. Öppenvården förfarandet sällan tar mer än en timme och vanligtvis patienter hålls under några timmar som en försiktighetsåtgärd.

Varning

Det finns allvarliga risker som bör övervägas. Även sällsynta, är det möjligt att uppleva brännskador på områden som utsätts hela förfarandet som vulva och tarmarna. Emboli är alltid en möjlighet och är extremt farlig. Även om en graviditet är inte troligt efter ingreppet, kan det förekomma. Tillförlitlig preventivmedel indikeras.

överväganden

Endometrieablation brukar anses för pre-menopausala kvinnor, men det blir allt vanligare för kvinnor som är klar med barnafödande eller som inte planerar att skaffa barn. Det är bäst att ha en gynekologisk konsultation för att utvärdera förfarandet tillgänglighet.