En dag-för-dag Bean Seed Experiment

En dag-för-dag Bean Seed Experiment


Frön är bra att använda för att utbilda barn om växter och hur ljus och vatten kan påverka hastigheten på tillväxten. Experimentera med bönor också undervisar ett barn lite tålamod, eftersom resultaten är inte omedelbar. Dock hittar du de blir fascinerade med dag till dag förändringar som sker under experimentet.

Dag ett

Få tre plastbehållare; De behöver inte vara mycket stor, precis tillräckligt för att hålla en handfull frön. Lägg vadd i varje behållare så var och en är ungefär halvfull. Sätt en handfull frön ovanpå vadden så att de är jämnt isär. Sätt vatten i de tre behållarna; bara tillräckligt så bomull absorberar vatten, men inte så det finns en pool av vatten på botten. Sätt två behållare bredvid varandra på en fönsterbräda, eller var som helst med massor av dagsljus. Sätt den tredje behållaren i ett skåp så frön inte får något ljus.

Andra dagen

Skriv rubriker på ett pappersark: "Vatten och ljus", "Tänd ingen Water" och "Dark". Under och till vänster sida av rubrikerna, skriva "Dag 2" sedan under att "Dag 3" och under det "Dag 4." Du kan fortsätta antalet dagar senare om du vill. Få barn att undersöka de tre behållarna. De två i dagsljus är identiska och börjar visa tecken på groning; en på skåpet inte visar några tecken på tillväxt. Sätta lite vatten i en av behållarna i dagsljus, men inte i den andra behållaren. Skriv ner resultatet under tillämplig rubrik.

dag tre

Få barn att kontrollera de tre behållarna igen och att skriva ner vad han ser på papperet. De frön i behållaren som vattnas och i dagsljus skjuter snabbt och små blad dyker. De frön i den andra behållaren i dagsljus har också ökat, men vadd torkar ut, så att tillväxten inte är så uttalad. De frön i behållaren i skåpet visar inga tecken på tillväxt. Vattna den första behållaren som tidigare, men inte den andra behållaren. Skriv ner vad som händer.

dag fyra

Kontrollera de tre behållarna igen. De frön i skåpet är fortfarande inte växer, även om det ibland du får mycket små skott förekommer, beroende på hur mörk skåpet är. De frön i behållare med vatten och dagsljus fortsatte att växa och kan vara en halv tum eller så hög. De frön i den tredje behållaren har slutat växa och verkar vara döende. De små skott som ursprungligen visades börjar krympa. Skriv ner vad som händer med de frön i varje behållare.

Slutsats

Du kan fortsätta försöket längre om du vill, men fyra dagar brukar räcka för att visa de effekter som dagsljus och vatten har. Fråga ditt barn om effekterna av vatten och dagsljus på tillväxten av frön och vad som krävs för att växa friska bönor. Kom ihåg att du kan sätta friska bönor i marken och titta på dem producera egna bönor som du kan äta. Sätt behållare som var i skåpet någonstans ljus och vatten det; fröna börjar växa inom en dag.