Tecken på sensoriska funktionshinder hos barn

Tecken på sensoriska funktionshinder hos barn


Sensorisk Processing Disorder, tidigare kallad sensorisk integration dysfunktion, är ett tillstånd där kroppens sensoriska system inte samordna väl med hjärnan. Till exempel kan ett barn med SPD har perfekt hörsel, men ändå inte att kunna uppfatta ljud normalt. SPD kan påverka någon av kroppens sinnen, inklusive känsel, hörsel, syn, lukt och smak. Det kan orsaka antingen överkänslighet, hyposensitivity eller båda på samma gång. Tecknen på SPD är många och sträcker sig från mild och nästan omärkbara egenheter till extrem störande beteende.

Auditiv

Hörsel hyper och hyposensitivity är de vanligaste formerna av SPD. Tecken på överkänslighet innefattar beteenden som att undvika höga ljud. Vissa barn är så känsliga att de kommer att täcka öronen och starta i ett utbrott om du försöker att ta dem till ett område med en blandning av ljud, såsom en fullsatt butik. Däremot kan barnet lätt distraherad av ljud knappt märkbara för andra. Hyposensitive barn behöver ofta mer stimulans än sin omgivning ger så de kommer att skapa sin egen ljud. De kommer ofta inte svarar när kallas, eller säga "Vad?" ofta under samtal. När du tittar på tv de kommer att vända upp volymen till höga nivåer.

Visuell

Visuella överkänslighet visar sig i form av ljus och färg undvikande. Barn kan utveckla huvudvärk medan du tittar på TV eller med hjälp av en dator. De undviker ofta ögonkontakt och ofta gnugga sina ögon. Enkla rörelser som ett löv fladdrande kan distrahera dem. Visuella hyposensitivity ofta diagnostiseras så nära eller långsynthet. Emellertid ett barn med SPD har vanligtvis problem med både nära och fjärrseende eftersom det är en kognitiv problemet snarare än ett strukturellt problem i ögat. De förväxlar lätt bokstäver och former. De visar ofta tecken på dyslexi och tenderar att skriva och en kraftig vinkling. När visas två bilder de har svårt att hitta skillnader.

Taktil

Ett barn med taktil överkänslighet kan bli extremt upprörd över även en lätt klapp. De brukar föredra en viss kläder objekt av andra, känslan av att vissa kläder är smärtsamma. För att undvika beröring de ofta hålla sig borta från andra. De kanske föredrar bad till dusch, eftersom såningsmannen strömmen kan tyckas smärtsamt. Hyposensitivity röra kan manifestera sig över tillgivenhet, med barnet söker kramar från alla han möter. Deras tolerans för smärta är hög och de kanske inte ens märker när de är skadade. Andra barn kan klaga på att barn leker för grovt. Ofta barnet kommer att söka upp lekmiljöer som erbjuder den mest stimulans som lera och sand.

Lukt

Överreaktion för lukter är ett tecken på lukt överkänslighet. Detta kan visa sig som picky äta. De kan undvika vissa platser på grund av det sätt de luktar, och kan direkt berätta de luktar illa. Köln och parfym är särskilt besvärande för dessa barn. Ett barn som är hyposensitive har svårt att diskriminera mellan olika lukter. Barnet kommer inte att märka sin egen kroppslukt. Detta tillstånd kan vara farlig om barnet inte kan särskilja ämnen som är giftiga.

Oral

Det vanligaste tecknet på oral överkänslighet är picky äta. Barnet kan basera sin preferens på smak eller textur. Hon kanske föredrar bara varm eller bara kall mat och dryck. För barn med detta tillstånd, gå till tandläkaren är en verkligt skrämmande prövning. De kommer också sannolikt att undvika att borsta sina tänder. Ett barn som tenderar att placera föremål i munnen ofta visar tecken på oral hyposensitivity. De dregla ofta som de är oförmögna att känna känslan av saliv. I motsats till överkänsliga barn, dessa barn älskar tandläkaren. De kan ha någon preferens för någon given mat, men i stället för att använda salt, socker och varm sås till övermått.

Rörelse

Barn som är överkänsliga mot rörelse kommer att undvika gymutrustning på lekplatsen såsom Teeter vacklar och gungor. Även trappor kan skrämma dem. Dessa barn verkar stillasittande och föredrar att sitta kvar, och tenderar att klamra sig fast vid föremål när du står. De gillar nästan aldrig sport av något slag, även cykla. Barnet med hyposensitivity är en risktagare. De söker sig till stimuli, som kan manifestera sig som hyperaktivitet. De gillar ofta att snurra i kontorsstolar, hoppa på möbler och krascha in i saker, även andra personer. De verkar aldrig tröttna på att springa och hoppa och verkar aldrig ha problem med yrsel, även efter spinning i flera minuter.

Slutsats

Föräldrar bör hålla i minnet att ett barn kan visa tecken på både hyper och hypo känslighet i samma sensoriska område. Till exempel kan barnet som skriker från en lätt beröring vara omedveten om en punktering sår. De bör också ha i åtanke att nästan alla barn har en viss grad av sensorisk varians, och de bör inte nödvändigtvis överväga en sådan som onormal. Dessa beteenden bara bli ett problem när de är överdriven eller placera barnet i fara. Om du misstänker att ditt barn har ett problem ska du hänvisa dem till en legitimerad psykolog för diagnos.