Symptomen på en hårfärgningsmedel allergi

Symptomen på en hårfärgningsmedel allergi


Den käck röda färgämnet kan se bra ut på håret, men det kan också kvitta ett rött utslag över hela ansiktet. Uppskattningsvis 5 procent av människor som försöker permanent hårfärg sluta med någon typ av allergisk reaktion, enligt en artikel på HealthHype.com. Dessa reaktioner kommer i flera former och kan behandlas på flera sätt.

Contact Dermatitis

Kliande röda och fjällande hud, utslag och brännande känsla kan vara symtom på kontaktdermatit. När orsakad av hårfärgningsmedel, dessa symtom dyker oftast upp vid hårfästet, tips av öronen och känsliga ansikts områden, såsom ögonlocken. Det kan också spridas till andra ansiktsområden, nacke och även händer, om denna inte var tillräckligt skyddade vid hantering av färgämnet. På sin första utbrott, kan symtom ta upp till 10 dagar för att visa upp, men de kommer att visas snabbare om samma färg används igen.

kontakt Urticaria

Svullna ögonlock och röd hud kan vara ett tecken på kontakt urtikaria. Detta tillstånd kommer med en mer allvarlig reaktion än dermatit och kan ofta inkluderar röda, fjällande fläckar som sprids över hela kroppen. Det kan åtföljas av nysningar och väsande andning, har svårt att svälja och även kräkningar. Symtomen kan visa upp omedelbart vid kontakt eller ta så länge som en timme att visas.

anafylaktisk chock

Medan anafylaktisk chock är ovanligt som en följd av hårfärgningsmedel, är det potentiellt dödliga. Omedelbara symptom inkluderar svullnad i ansikte, ögonlock och läppar; korta och kippar efter andan; och ett sjunkande blodtryck. Omedelbar läkarhjälp krävs.

Förebyggande / Lösning

Att ta sig tid att göra ett allergitest med hårfärgningsmedel, som föreslås på lådan, är inte en övning i meningslöshet. Även allergiska reaktioner är sällsynta, kan de minskas ännu mer när en liten mängd av färgämne appliceras på ett känsligt område, såsom den inre armen, och väntar 24 till 48 timmar för att bestämma om en reaktion inträffar. Detta test kan inte fånga varje potentiell reaktion, men det kan spara mycket sorg för många.

Behandling

Skölja hårbotten och tvättning med en mild schampo, följt av en 2 procent väteperoxidlösning, kan bidra till att lindra den allergiska reaktionen, sade HealthHype.com. Du kan också köpa over-the-counter hud salvor för att minska klåda eller besöka en hudläkare för en mer potent recept salva.