Dentala verktyg som används i en rotfyllning

Dentala verktyg som används i en rotfyllning


En rotfyllning är en procedur som används för att spara en tand som annars kanske måste extraheras. Framförd av antingen allmänna tandläkare eller endodontists, rotfyllningar hjälpa tänder som upplever fysisk irritation eller tand smärta som en följd av bakterier i massa (det mjuka materialet av tanden som innehåller blodkärl och nerver). Bakterierna kan resultera i en abscess --- ett område med pus, vilket indikerar infektion. Rotfyllningar hjälpa också spara tänder som har upplevt trauma, såsom en träff, enligt Torres och Ehrlich Modern Dental Assis.

Dentala verktyg som används i en rotfyllning

Diagnos

Tandläkaren kan använda i slutet av en mun spegel handtag för att utföra en slagtest genom att knacka på toppen av en molar eller på kanten av en framtand. Spegeln handtag används för att kontrollera om det finns inflammation i vävnaderna runt roten spetsen av tanden. Dessutom kan en tandläkare placera is, torris eller koldioxid nära tandköttskanten på problemet tanden för att bestämma svaret hos tanden för kyla. En oåterkallelig problem noteras om kylan lindrar smärtan eller orsakar en stark, kvardröjande smärta. Inledande röntgen ger också information om problemet tand.

Förberedelse

Om en tand är viktigt (levande) före en rotfyllning, kommer tandläkaren använda en lokal bedövningsmedel för att bedöva området. Orala eller inandning lugnande medel är också tillgängliga för patienter som är mycket oroliga förfarandet. Att isolera och desinfektera området av tanden som bearbetas, tandläkaren använder sedan ett objekt kallas en kofferdam --- en tunn, sträckbar latex eller latexfritt material --- liksom en antimikrobiell lösning som kallas natriumhypoklorit.

Rengöring

Tandläkaren använder en höghastighetshandstycket för att skapa en öppning i tanden. En endodontisk Explorer hjälper till att hitta rotfyllning öppningar, och en sked grävmaskin tar bort massa vävnad och förfall. En brotsch är ett tunt, flexibelt instrument med fiskkrok liknande förlängningar som tar bort vital massa vävnad från kanalen. Sedan flera filer (K-filtyp Hedström fil och brotsch fil) rena, form och förstora kanalen massa. Gummi stopp som glider på filerna hindra filerna från perforera tandens rot spets. Efter kanalen är ren och formad, bevattnar natriumhypoklorit kanalen. Pappers poäng torka sedan kanalen.

Fyllning

Tandläkaren använder guttaperka poäng för att fylla den torra kanalen massa. Guttaperka är en organisk substans som är fast vid rumstemperatur och blir mjukt när det värms. Poängen är tillverkade av ett gummimaterial som kommer från Palaquium Gutta trädet. Spridare (instrument med spetsiga tips) och pluggers (instrument med platta tips) kondenseras och anpassa guttaperka i kanalen.

tätning

En rotfyllning sealer är en cement-typ material tandläkaren använder med guttaperka att täta hålrum under påfyllningsprocessen. Dessa tätningsmedel kan innefatta kalciumhydroxid, zinkoxid-eugenol och glasjonomer. Efter detta, placerar tandläkaren en tillfällig fyllning på tanden tills den kan ta emot en permanent krona.