Vetenskapligt projekt på vilken typ av tvättmedel tar bort fläckar bästa

Vetenskapligt projekt på vilken typ av tvättmedel tar bort fläckar bästa


Tvättmedel kommer vanligen som en koncentrerad tvål i pulverform eller flytande form. Det varierar lite från en vanlig tvål, med undantag för ytterligare dofter, olika substanser för att förbättra hållbarheten av kläder material och specifika tvålämnen som riktar särskilda fläcktyper. Avvägningar mellan förmågan hos ett rengöringsmedel för att lossa oljor från textilier och skador som textil gör utformningen av tvättmedel en komplicerad process. Varje dag, annonser tout fördelarna med en viss rengöringsmedel över en annan, men en tillämpning av den vetenskapliga metoden kan sortera ut de verkliga skillnaderna.

allmänna överväganden

Det viktigaste när du utför ett experiment med en kontrollgrupp, liksom en repliker experimentella set-up. För en kontroll i det här fallet, kan du köra tvättmaskinen med ingen tvål i det som helst, för att testa effekten av maskinens mekanisk påverkan och varmt vatten på fläckarna du har ansökt till tygmaterial. För reproduktionsförmåga, är det viktigt att använda samma typ av material och samma färgningssubstansen för en given prov.

Testning Detergent Effektivitet

För att testa en mängd olika rengöringsmedel mot en enda fläck typ på ett enda material, helt enkelt tillämpa samma färgningsmedel till ett antal av samma typ av tyg prover. Köra en tvättmaskin vid samma cykel inställning för var och en av de typer detergent. Alternativt, om du inte vill vara slöseri med vatten eller energi när de utför experimentet, helt enkelt blöta prover i samma koncentration av tvättmedel och vatten (samma volym av rengöringsmedel till volym vatten) för en uppsättning tid.

detergent Koncentration

I likhet med ovanstående experiment, skulle det vara möjligt att testa koncentrationen av detergent typ (olika volymer av tvättmedel per volym vatten) på en enda fläck typ. Helt enkelt ställa in olika koncentrations bad av samma typ diskmedel med dukar färgade på samma sätt. Plotta koncentrationerna och fläckborttagningsförmåga olika rengöringsmedel vid olika koncentrationer kan vara informativ på fläcken effektiviteten av dina tvättmedel.

Material och Stain Typer

I den mest komplicerade, och informativ, version av detta experiment, skulle ha flera bad av olika koncentrations tvättmedel för olika fläcktyper på olika material kan du svara på frågan om vilken typ av tvättmedel i vilken koncentration är mest effektiva för att avlägsna en viss typ av fläck på en viss typ av tyg. Se bara till att ha samma metod för färgning dina olika typer av material med dina olika fläckmaterial, och styrning för den tid (eller tvättmaskin cykel) att varje behandling går igenom.