Hur berätta om en hund har tumörer cystor eller cancer

Hur berätta om en hund har tumörer cystor eller cancer


Tumörer och cancer är några av de mest allvarliga och skrämmande förhållanden ditt husdjur kan drabbas av. Många former av cancer gå snabbt i hundar, så tidig upptäckt är avgörande för att ge din hund de bästa oddsen att överleva.

Instruktioner

Hur berätta om en hund har tumörer, cystor eller cancer

1 Bekanta dig med din hunds normala vanor. Håll ett öga på hur mycket han äter och dricker varje dag så att du vet om han börjar äta eller dricka mer eller mindre. Titta att se om din hund slutar spela med sina favoritleksaker eller börjar utöva mindre. Lättja och letargi är ofta tecken på sjukdom.

2 Se över din hund ofta för eventuella förändringar i hans kropp eller hud. Många små klumpar är ofta godartade, och andra typer av cancer du inte kan se eller känna. Att veta vad som är normalt för din hunds kropp är viktig, och eventuella avvikelser bör kontrolleras av din veterinär så fort som de uppmärksammas.

3 Kontrollera din hunds urin och avföring för eventuella ändringar. Alla slem eller blod i avföringen eller några starka lukter i urinen kan tyda på att din hund är sjuk. Din veterinär kanske vill prover av din hunds utsöndringar, så se till att göra del av dessa förändringar för att diskutera med din veterinär.

4 Schemalägg din hund om förhands examen med din veterinär. Din veterinär kommer att göra en grundlig fysisk, kontrollera din hunds vitala för att få en baslinje för att mäta förändringar i din hund. Hon kommer också att ta blodprov för att kontrollera eventuella avvikelser som inte kan ses.

5 Diskutera din egen dokumentation av din hund vanor med din veterinär. Be veterinären att undersöka några ovanliga klumpar och berätta för henne om du har märkt några förändringar i hundens normala rutiner som kan tyda på en sjukdom. Din uppmärksamhet på detaljer kommer att hjälpa din veterinär fokusera mer specifikt när man söker efter möjliga cancer eller tumörer.

6 Fråga röntgen för att kontrollera din hunds inre organ för eventuella avvikelser. En röntgen kommer att visa potentiella tumörer i din hunds kropp som kan göra honom illa. En datortomografi eller MRT är mycket mer detaljerad och kommer att ge din veterinär en mycket mer korrekt bild av eventuella tumörer.

7 Prata med din veterinär om att göra biopsier eller cytologi på några onormala utväxter som avslöjas vid en röntgen, datortomografi eller MRI. Cytologi suger vätska och celler från tumören, och de analyseras med avseende på malignitet, medan en biopsi inkluderar ofta avlägsnandet av en del av eller hela tumören för analys. Din veterinär kommer att avgöra vilken tillvägagångssättet är bäst för din hund sjukdom.

8 Håll hunden lugn och ro under återhämtning från sina rutiner. Han kommer sannolikt att dämpas och öm från operationen, så skämma bort honom och låta honom vila han behöver för att återhämta sig innan man tillåter honom att spela för hårt eller återuppta andra ansträngande aktiviteter. Din veterinär kommer att kontakta dig när din hunds resultat komma in, och du kan diskutera din hunds hälsa och prognos när du har ett definitivt svar om sina tumörer.