Hälsosam kost planer för kvinnor

Hälsosam kost planer för kvinnor


Ordet "diet" innebär ofta ett sätt att gå ner i vikt, men kan också hänvisa till en persons långsiktiga livsmedelsval och matvanor. Oavsett om du försöker gå ner i vikt, kommer införandet av hälsosamma livsmedel förbättra din hälsa och hjälpa till att förebygga kroniska sjukdomar. Särskilt kvinnor bör vara medvetna om kostbehov som är specifika för olika åldersgrupper, villkor och livsstadier, såsom under puberteten eller graviditet och runt tiden för klimakteriet.

basal nutrition

En hälsosam kost består av fullkorn, frukt och grönsaker, magert kött, magra mejeriprodukter och hälsosamma fetter. NHS Choices hemsida rekommenderar en daglig diet som följer visuella riktlinjer som representeras av "Eatwell Plate." En tredjedel av Eatwell plattan består av frukt och grönsaker och en tredjedel är fylld med kolhydratrik mat, såsom fullkornsbröd och pasta. Den sista tredjedelen är uppdelad i två lika stora sektioner - en för protein livsmedel och ett för mejeriprodukter - medan den minsta sektionen av plattan består av feta och söta livsmedel och drycker. I genomsnitt kräver en vuxen kvinna ca 2000 kalorier varje dag för att möta sina energibehov och hålla henne kroppsvikt stabil.

Vitaminer och mineralämnen

Män och kvinnor har olika näringsbehov och dessa behov kan variera med ålder. Till exempel kan kvinnor behöver mer järn än män i vissa skeden av livet. Även om en väl balanserad kost bör ge tillräckliga mängder av järn, kvinnor som har tunga perioder, gravida kvinnor och kvinnor som utövar kraftigt löper större risk för järnbrist. Folsyra är särskilt viktigt för kvinnor under deras reproduktiva år, eftersom det hjälper till att förhindra neuralrörsdefekter, såsom ryggmärgsbråck, i en växande fostret, medan kalcium är ett viktigt näringsämne för friska ben och tänder.

hälsosamma val

Att äta en mängd olika hälsosamma livsmedel kommer att säkerställa tillräckligt intag av alla nödvändiga näringsämnen. Till exempel livsmedel såsom rött kött, fisk och spenat är bra källor till järn. Du kan också köpa järn-berikade bröd och spannmål. Om du är vegetarian, kan du förbättra upptaget av järn från vegetabiliska källor genom att kombinera dem med en källa till vitamin C, såsom apelsinjuice. Gröna bladgrönsaker och citrus livsmedel ger folsyra, eller komplettera din folsyra intag med berikade livsmedel, såsom juice och spannmål. Lättmjölk, ost och yoghurt är rika källor till kalcium.

hydra~~POS=TRUNC

Adekvat hydrering är viktigt eftersom vatten finns i varje cell, vävnad och organ i kroppen. Vatten hjälper temperaturkontroll, kuddar lederna, skyddar ryggmärgen och hjälper till med eliminering av avfall. Suppleant vatten i stället för söta drycker om du räknar kalorier. Om du hittar vatten tråkig och smaklös, tillsätt en citron eller limeklyfta för att öka sin smak.