Skillnader mellan hampa garn och snöre

Skillnader mellan hampa garn och snöre


För många, snören och snöre är vanliga hushållsartiklar som kan utföra en mängd olika funktioner. Oavsett om du vill hänga en bild, spåra en rak linje eller helt enkelt spela katt vagga, kommer du sannolikt att använda en pålitlig bunt mer än en gång under hela livet. Men medan alla sträng och garn kan se och känna liknande, det finns många olika typer med olika syften ute. En enkel jämförelse mellan sina för- och nackdelar kommer lätt bevisa detta.

Sträng och garn

Hampa garn och snöre är ganska lika. Alla sträng och garn är tillverkad av enkla fibrer. Fibrer är enkla strängar av bomull, jute, hampa, sisal, linne, eller syntetfibrer som nylon och polyester som är hoptvinnade i skikt för att skapa delar av garn eller snöre. Garn har i allmänhet fibrer eller skikt som är löst sammantvinnade, där som sträng i allmänhet har skikt som tätt vävs samman. Vävningen för stråk gör den mjuk, flexibel och hållbar. Twine är i allmänhet kategoriseras som starkare än sträng eftersom det har åtminstone två eller flera strängar (bestående av 3-5 skikt vardera) tätt vävda eller vridna tillsammans för att skapa en robust sladd.

Fördelar med hampa garn

Hampa garn är gjord av barken av hampa anläggningens stam. Denna bark skapar en fiber som är stark men grov; ofta kommer det att vara belagd med vax eller ett annat material för att förhindra skavning. Dessutom är hampa garnvattenavvisande och helt naturliga, vilket gör det perfekt för en mängd olika uppgifter såsom matlagning, smycken gör eller någon typ av hantverk som kräver en giftfri material. På grund av sin ogenomtränglig karaktär, är hampa garn också resistenta mot mögel och kan väder och vind mycket bra. Det stöter också insekter och har naturliga antibakteriella egenskaper.

Fördelar med sträng

I allmänhet, är strängen mjukare än hampa garn - speciellt om den är gjord av bomull. Materialet och fläta processen i allmänhet gör det enhetligt och lätt att manipulera, så det är bättre för uppgifter som kräver en mindre rigid makeup. Eftersom det är så smidig, är sträng ofta används för intrikata konstprojekt eller hantverk som kräver sladd av en flexibel karaktär. Om strängen är gjord av 100% ren bomull och det är inte blekt eller färgad, då är det också icke-giftiga.

Nackdelar av hampa garn

Efter en viss tid börjar hampa garn till striden. När vaxet eller skyddande beläggning har avklingat, kan det skaver och bli ganska grov vid beröring. På grund av sin vattenbeständig natur, kan det torka ut och bli benägna att gå sönder, särskilt om dess beläggning har avklingat.

Nackdelar med sträng

Bomullssnöre är inte vattentät och kan bli utsatta för mögel eller vattenskador. Om detta inträffar, kan det går lätt sönder. Syntetiska trådar tillverkade av nylon eller polyester är i allmänhet mer vattenbeständiga, men är inte lika stark som garn. De flesta strängar är bättre lämpade för konsthantverk eller enkla, hushållsprojekt lätta. String frays också lätt efter upprepad användning, vilket gör det mindre fördelaktigt för att knyta komplexa knutar eller smyckestillverkning.