Spektakulära teatrar runt om i världen

Spektakulära teatrar runt om i världen

Introduktion

Teater är en disciplin som involverar aktörer, författare, scenografer, ljudtekniker och naturligtvis scenen och bygga själv. Medan scenkonsten kan ske i alla typer av byggnader, det finns teatrar i olika länder som har fått en viss mystisk och många kan betraktas som riktiga mästerverk av arkitektur. Detta bildspel presenterar några av de mest intressanta och spektakulära teatrar över hela världen.

Royal Albert Hall, Storbritannien

Royal Albert Hall i London har varit värd för alla typer av scenkonst sedan starten den 29 mars, 1871. Några av de storheter som har prytt sin scen inkluderar Verdi, Rachmaninov, Sir Elton John, Jimi Hendrix och The Beatles. Det är också känt för att hålla BBC konserter känner som "The Proms". Byggnadens vackra exteriören matchas av dess eleganta interiören.

Teatro Colon, Argentina

Byggdes 1908 och är Teatro Colón i Buenos Aires känt för kvaliteten på sin akustik. Dess konstruktion bygger på klassiska franska och italienska teatrar och det är en av stadens vackraste byggnader. Här finns en spektakulär inredning och har blivit en av katedraler opera och balett i Sydamerika. Alla älskare av konst och arkitektur som besöker den argentinska huvudstaden bör inte missa chansen att bevittna en show på denna imponerande teater.

Palais Garnier, Frankrike

Napoleon III beordrade byggandet av Palais Garnier i Paris. Det öppnade 1875 som en mötesplats ägnas främst till opera. Den braskande byggnaden anses vara världens största teaterbyggnad. Romanen "The Phantom of the Opera" av Gaston Leroux ligger i tunnlarna och backstage områden av teatern. Painter Marc Chagall skapade en väggmålning på taket av scenen i 1964, som i motsats till förväntningarna har haft fler belackare än beundrare.

Wiener Staatsoper, Österrike

Wiener Staatsoper, även känd som Staatsoper, invigdes den 25 maj, 1869 med en kapacitet av operan Don Giovanni av Mozart. Sedan dess har det varit värd för otaliga musiker och kompositörer av historisk betydelse. En del av byggnaden förstördes av en allierad flygräd under de sista månaderna av andra världskriget i 1945. Det tog 10 år för att återställa operahuset till sin forna glans.

Palacio de Bellas Artes, Mexiko

Byggandet av Palacio de Bellas Artes (Palace of Fine Arts) i Mexico City var en lång utdragen process med många avbrott som försenade sin öppning för nästan 30 år. På uppdrag av president Porfirio Diaz 1904, var dess konstruktion tillbaka av utbrottet av den mexikanska revolutionen. Det var till slut tävlade i 1934. Detta magnifika och eklektisk byggnad har neoklassisk, art deco och art nouveau funktioner. Alla dessa stilar smälter in perfekt vilket resulterar i en struktur anmärkningsvärd balans och skönhet.

Nationella centret för scenkonst, Kina

Kina har en av världens äldsta teater traditioner. Detta är dock snabbt utvecklingsland inte rädd för att omfamna modern arkitektur. Denna väldiga operahus, som lokalt kallas "Giant Egg", byggdes i Peking 2007. Det har tre viktigaste resultatområden, som totalt rymmer upp till 6500 åskådare. Dess yttre konstruerades med hjälp av titan och glas.

Palau de les Arts Reina Sofia, Spanien

Palau de les Arts Reina Sofia (drottning Sofia konstpalats) byggdes av arkitekten Santiago Calatrava i Valencia. Skönheten och unika med denna byggnad, som öppnades 2006, gör det en symbol för 21-talets arkitektur. Dess hemvist orkester är Valencia Orchestra.

Palau de la Música Catalana, Spanien

Det unika och skönheten i Palau de la Música Catalana (Palace of Catalan Music) i Barcelona är sådana att det förklarades en Unescos världsarvslista 1994. Arkitekt Lluis Domenech i Montaner fick uppdraget att utforma och bygga denna konsertsal, som avslutades 1908. Den byggdes med hjälp av pengar som donerats av lokalbefolkningen. Den har en modernistisk stil och har ett målat glastak som gör det till ett riktigt konstverk.

Teatro Amazonas, Brasilien

Teatro Amazonas (Amazon teatern) är känd för sina vackra interiörer och för det faktum att det ligger i staden Manaus i hjärtat av Amazonas regnskog. Den byggdes 1896 under gummi boom i staden. Medan renässansstil av exteriören inte imponera många arkitektoniska experter, interiören har en härlig stora hallen. Ett exempel på uppmärksamhet på detaljer är 332 ljuskronor tillverkade av Murano glas och franska möbler. Efter år av försummelse har Teatro Amazonas åter blivit en av de musikaliska huvudstäder i Sydamerika.

Winter Garden Theatre, Kanada

Denna plats i Toronto utgör ena halvan av ett av de mest unika och vackra teater centra i världen. Elgin och Winter Garden Theatres byggdes 1907. The Elgin är på gatunivå, medan Winter Garden, som har inredning i stil med en trädgård, ligger sju våningar ovanför. Lokalerna lockar turister från hela världen.