Hudpigmentering problem

Hudpigmentering problem


De flesta hudpigmentering problem diagnostiseras som hypopigmentering eller hyperpigmentering. Båda påverkar melaninproduktionen, vilket är det ämne som avgör pigmentering i hud och hår. Hypopigmentering är när kroppen producerar mindre melanin och hyperpigmentering är resultatet av alltför mycket melanin produktionen. Båda problemen omfattar en rad villkor som orsakar huden att bli ljusare eller mörkare. Pigmente problemet isoleras vanligen till vissa områden av kroppen, men i fallet med albinism, kan påverka hela systemet.

melasma

Melasma kallas vanligen en "graviditetsmask", som det ofta drabbar gravida kvinnor eller kvinnor som tar födelsekontroll. Men, kan melasma drabba vem som helst och solen ökar risken för att utveckla melasma. Melasma diagnostiseras när brunfärgning eller mörkfärgning inträffar i ansiktet, ofta i en mask bildning över pannan, näsan och kinderna. Villkoret kommer vanligtvis klara upp på egen hand efter hormoner reglerar eller när solexponering är begränsad. Om pigmente problemet kvarstår, kan en läkare ordinera hud blondering, kemisk peeling eller laserbehandling.

vitiligo

Vitiligo är en form av hypopigmentering och resulterar i vita fläckar på mörkare pigmenterad hud. Vitiligo kan inträffa var som helst på kroppen. Tillståndet tenderar att köra i familjer och är kopplad till immunsystemet. Stress och trauma kan förvärra vitiligo symptom. Behandlingar för vitiligo kan innefatta pigmente terapi, aktuella immunhämmande och ljusbehandlingar för att stimulera melaninproduktionen.

albinism

Albinism uppstår när för lite eller ingen melanin produceras, vilket resulterar mycket ljus eller vit hud, hår och ögonfärg. Albinism orsakas av en ärftlig mutation. Albinism är inte botas, men melanin produktionen kan öka naturligt för vissa individer. Personer med albinism har en ökad risk att utveckla hudcancer, är viktig så dagligt skydd mot solen.

tinea versicolor

Tinea versicolor är en svampinfektion som orsakas av jästproduktion. Symtom på tinea versicolor inkluderar skalas hud och ljusa eller mörka fläckar på huden. Tillståndet drabbar oftast bålen och armarna och lapparna kan bli mer märkbar med solljus. Tinea versicolor kan behandlas med lokalt verkande fungicida krämer och rengöringsmedel, eller oral medicinering kan föreskrivas för svåra fall.

acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans inträffar när mörka fläckar eller märken visas i veck i huden. Tillståndet kännetecknas av släta sammetsliknande hud. Acanthosis nigricans har kopplats till ökad insulin och hormonförändringar. Personer som är överviktiga eller har mörkare hud har en ökad risk att utveckla sjukdomen. När en underliggande sjukdom behandlas kan hudförändringar bakåt, eller en retinoid kan förskrivas för att lätta på huden.