Hur man använder trä som mall för keramik

Hur man använder trä som mall för keramik


Om du inte vet hur man använder en keramik hjul, kan du använda trä mallar för att skapa stora keramiska verk. Med grundläggande träbearbetning färdigheter kan du skapa egna mallar för skålar, plattor och otaliga andra prydnadsföremål. För att göra en ovalformad skål, till exempel, en mall kan göras genom att skära formen av plywood, och bygga upp det i lager för att skapa djupet av objektet. Mångfalden av objekt som kan göras på detta sätt begränsas endast av din fantasi, som keramiskt material (lera) kommer att överensstämma någon form.

Instruktioner

1 Rita din design för en oval skål, till exempel på en bit papper. Inkludera dimensioner skålen, inklusive bredd, längd och höjd. Skära en kvadratisk bit av plywood ca tre inches större än skålen på alla sidor. Klipp ut så många fler bitar som du behöver för att slutföra mallen. En skål som är tre inches djup kommer att kräva minst sex stycken av plywood. Skära dem alla till samma storlek.

2 Rita konturerna av toppen av skålen på det första arket. Använd borren för att göra ett hål så att du kan sätta pusslet att skära ut den ovala formen. Använd trä klämmor för att hålla arket på plats när du skär. Detta kommer att bli den största öppningen kommer att skära som skålen blir gradvis mindre mot botten.

3 Placera skurna bit plywood färg på toppen av nästa samma storlek, tomt plywood. Spåra utskurna sektionen på pjäsen nedan. Ta bort överstycket och mäta inåt från den spårade kontur för att skapa en något mindre kontur. Små steg om en halv tum till en tum kommer att skapa en svag lutning mot botten av skålen. De exakta måtten beror på just din design.

4 Clamp och skär nästa stycke med ett mindre hål och fortsätter tills alla sex bitar skärs, varje öppning är mindre än den föregående. Stapla dem tillsammans med den minsta öppningen i botten. Ytterkanterna ska vara i jämnhöjd. Undersök de stegliknande kanter som bildar de yttre väggarna i skålen för att se till att de är utformade på rätt sätt beroende på din design.

5 Fäst plywood bitarna ihop med trälim och skruvar. Anslut varje lager med lim, klämma ihop arken, och skruvar för att permanent säkra dem på plats. Fortsätt tills alla sex bitar är anslutna.

6 Fäst det monterade blocket med klämmor och slipa ner kanterna på insidan med vinkelslipen. Slipa tills stegen mellan skikten har slipats ner, vilket skapar en jämn vinklad mur runt insidan. Fyll några urgröpningar med trä spackel och använda sandpapper för att göra ytan så jämn som möjligt. Rengör träet med en fuktig trasa.

7 Sträck duken runt skålen formen och säkra den tätt med häftpistolen på toppen och på botten av plywood. Inte stapelvara i den slipade ytan eftersom det kommer att visa i leran. Gör yttre nedskärningar i duken för att förhindra veck som du sträcker den runt mallen. Använd massor av häftklamrar för att se duken sitter fast ordentligt som det sista steget.

8 Fyll denna form med en platta av lera för att skapa skålen. Återanvänd formen på obestämd tid för att skapa fler skålar med hjälp av denna trä mall.