Hur Landskapet påverkar människor?

Hur Landskapet påverkar människor?


Landskapet är runt din omgivning. Landformer är någon typ av naturligt bildat jorden. De omfattar allt från berg till hav. Geologer studera alla typer av landformer, särskilt deras effekter på människor. Landskapet påverka människor genom deras skiftande, deras struktur, deras effekter på klimatet och hur människan odlar mat.

Skiftande

En av de mest framträdande effekterna av landformer på människor är deras växling. De flesta av jorden har skapats genom att skifta landformer genom förflyttning av skiljelinjer och tektoniska plattor. Jordbävningar filt och skada konstruktioner. Jordbävningar inträffar när landformer flytta där tektoniska plattor möts. Också, vulkaner får utbrott som en följd av dessa förändringar. Skillnaden mellan en jordbävning och en vulkan som får utbrott är att temperaturen och trycket i jordskorpan krafter magma att spy från vulkanen. Dessa förändringar bidra till att ändra hur landskapet ser ut, vilket påverkar människorna som bor i närheten.

Strukturera

Den grundläggande strukturen av en landform drabbar människor. Geologi en sluttning eller berg drabbar människor som vill köra över det eller ens leva på det. Forskarna måste förstå strukturen av landformer så människor på ett säkert sätt kan använda och bor nära dem. Vissa stenar, såsom granit, är mer stabila att bygga på än andra stenar, såsom skiffer. Andra faktorer om strukturen hos landformer är deras dränering. Forskarna måste förstå hur strömmar och andra vattenvägar gå igenom en landform att vara säker på att det är tillräckligt stabil för alla typer av mänsklig aktivitet.

Klimat

Landformer påverkar vädermönster. Högt uppe i bergen, kan klimatet vara svalare, medan lägre dalar klimatet kan vara varmare. Bergslandformer kan blockera regnmoln från att komma dalar och snö kan bildas vid toppen av ett berg i stället för längst ned i berget. Tromber är ett annat exempel på en landform s effekt på människor. Tromber bildas i flacka områden, såsom Great Plains. Denna plan yta, även känd som Tornado Alley, blir en grogrund för tromber när den tropiska luft från Mexikanska golfen krockar med den iskalla luften från Kanada.

Mat

Livsmedelsproduktion är nödvändigt för överlevnaden av människor, och landformer påverkar alla typer av livsmedelsproduktionen. Forskare och lantbrukare måste förstå jorden och dränering av mark för att framgångsrikt odla grödor. Också eftersom landformer påverkar klimatet de påverkar också jordbruket. Jordbruket är beroende av sol, vatten och jord. Alla dessa aspekter påverkas av olika typer av landformer, såsom bergskedjor, kullar och vattensystem. Enligt en NASA-finansierad studie, är klimatförändringarna på allvar påverkar alla typer av livsmedelsproduktionen.