Roliga liknelse & metafor aktiviteter

Roliga liknelse & metafor aktiviteter


Folk tycker ofta skillnaden mellan metaforer och liknelser ett svårt begrepp att bemästra. Undervisning dessa ämnen med hjälp av roliga aktiviteter gör utmanande ämne lättare att lära sig. Dessa aktiviteter tar inte mycket förberedelse, men få hela din klass eller grupp som är involverad. Var noga med att ge eleverna med massor av exempel så att de aldrig förvirrad om skillnaderna mellan villkoren.

Rita Metaforer

Ge din klass några metaforer och liknelser och få dem rita bilder på varje. Säg åt dem att rita en bild av metaforer i en färg och liknelser i en annan färg. På så sätt får de en chans att vara kreativa, men du kan också berätta om de förstår de olika mellan en liknelse och en metafor. Du kan låta dem välja sina egna färger eller välj två färger som alla måste använda. Till exempel, berätta för dina elever att dra liknelser i rött och metaforer i blått. Sedan ge dem en mening som: "Du är så cool som en sommarbris." Då skulle de rita en bild i rött, eftersom det är en liknelse.

Läser en bok

Läs en bok till din klass som är full av liknelser och metaforer. Har dina elever gör ett ljud som "pip" när de hör en liknelse och "buzz" när de hör en metafor. Studenten som säger att det först får en bit godis. Du kan också få dem bara göra ett ljud, sedan be eleven om det var en liknelse eller en metafor. Belöningen behöver inte vara godis antingen; det kan vara en extra minut vid brott eller något annat belöningssystem som du använder i din klass.

Världsbanken

Ge eleverna ett ord bank med massor av ord. Välj ord som eleverna hittar relevant för deras ålder nivå. Om din klass har en vecka ordförråd lista, sedan använda ord från det så att de får öva på att använda dem. Då har dem skriva ett visst antal liknelse och metafor exempel. Se till att de skriver lika stora mängder av varje så de lär sig hur man använder dem väl.

Gör upp en berättelse

En rolig aktivitet är att låta eleverna göra upp en berättelse med hjälp av liknelser och metaforer. Ge dem ett visst antal av varje som måste finnas i berättelsen och sedan låta dem gå till jobbet. Du kan ge dem en genre av historia, som självbiografi eller fiktion. Då har dem skriva berättelsen som aktiviteten för dagen eller som läxor. Skriv en kort en egen så att de kan se exakt vad du vill från deras berättelser. Detta visar dina elever inte bara vad båda dessa begrepp är, men också hur man ska utföra dem i sitt skrivande.