Hur är Mejslar Made?

Hur är Mejslar Made?


I en från uppslagsverk referens en mejsel definieras som "ett verktyg med en karakteristiskt formad skäregg (så att stämjärn har lånat en del av deras namn till en viss grind) av blad på sin ände, för carving eller skära ett hårt material såsom trä , sten eller metall. handtagen på vissa typer av mejslar är gjorda av metall eller trä ... "Att göra en mejsel är relativt lätt när du har bestämt vilken typ av mejsel du behöver. Det är egentligen bara en tvåstegsprocess - välja bladet och hantera och montera bladet säkert på handtaget. Det finns mer än 150 typer av mejslar finns idag för en förbryllande sortiment av industri- och hantverksändamål, men denna artikel kommer att fokusera på de tre huvudtyper - trä, sten och metall mejslar.

stämjärn

Det finns flera viktiga typer av trä (eller träbearbetning) mejslar: * butt mejsel: en kort mejsel med fasade sidor och en rak kant användes för att bilda fogar. * carving mejslar: fin spets mejslar används för intrikata mönster; flera skäreggar inklusive skölp, skeva, avsked, rak, paring och V-spårkanter. * Golv mejsel: en bredare stämjärn som skär och lyfter golvmaterial för att avlägsna och / eller reparation, utmärkt för användning med tunga och groove golv. * Inramning mejsel: en större mejsel vanligtvis används med en klubba; relaterad till en stum mejsel, men med en längre, flexibelt blad. * Skal mejsel: en långt blad som är användbar för rengöring av spår och att få in i trånga utrymmen. * Skev mejsel: en gemensam snickeri stämjärn där bladet bildas vid en 60 graders skärvinkel, som vanligtvis används för att trimma och efterbehandling.

Sten (eller murverk) mejslar

Sten eller murverk mejslar är oftast tyngre mejslar, med en relativt tråkig blad som bryter mer än nedskärningar. Det finns flera specialiserade mejslar används i tegel-making och tegelläggning. en annan vanlig typ av sten mejsel är pluggnings mejsel, en handhållen mejsel som används med en hammare för att avlägsna murbruk.

metall mejslar

Metallbearbetnings mejslar är antingen kalla mejslar eller varma mejslar beroende på deras användning. En kall mejsel används för att skära kyld metall och en het mejsel används för att skära råjärn bara avlägsnas från en forge. En platt mejsel är en typisk kall mejsel som vanligen används i olika metallbearbetning. En härdig mejsel är ett bredare blad hett mejsel utformad för att användas med ett mothåll.

Gör din egen mejsel

Nästan alla mejslar som används idag är industriellt tillverkade, men det finns några människor som fortfarande praktiserar det gamla hantverket av smide, och några av dem faktiskt fortfarande skapa och slipa sina knivar och bifoga dem till handtaget för hand. Se bifogad referens Modern Blacksmithing för mer information.

Hantera

Handtaget är den del av mejseln som kommer att hållas i handen eller slog för att tvinga bladet in i det material som mejslas. Borr handtag är oftast gjorda av trä, plast eller metall. Handtag är ibland viktas för att balansera vikten av mejseln och göra det lättare att använda.

Blad

Bladet är den arbetande delen av mejsel, och det finns bokstavligen hundratals olika typer av blad för många tillämpningar av mejslar. Många mejsel blad är tillverkade av specialstål och andra legeringar, så att de är tillräckligt hårt för att användas för specialiserade industriella ändamål. Arbetsänden av bladet är naturligtvis tillgång till all den kant eller avfasning är lämplig för den avsedda användningen, och i många fall en stub för insättning i till handtaget är också anordnade på den motsatta änden.

Montering av blad och huvudet av en mejsel

Det sista steget i att göra en mejsel monterar handtaget och bladet. Denna process utförs på olika sätt beroende på de involverade materialen och syftet med mejsel, men oftast innebär limning eller svetsning.