Hur man gör en sgian Dubh

Hur man gör en sgian Dubh


En sgian Dubh, uttalas "Skeen Doo," är en traditionell skotsk kniv, nu bärs ceremoniously i toppen av strumpor bäras med kilts. Sgian Dubh kan översättas som "Black Knife." Detta är antingen en hänvisning till det tidiga sgian Dubh utseende, som var benägna att ha ett handtag från mosse ek som skulle se ganska svart när väl slitna, eller "Svart" delen av namnet kan hänvisa till sin ursprungliga användning som en hemlighet eller dold, vapen. När bland vänner sgian Dubh skulle bäras i strumpan toppen så att det skulle vara öppet synlig och inte dold, som ett potentiellt hot - därav ceremoniella tradition.

Instruktioner

1 Köp en sgian Dubh kit, som kommer att innehålla alla de komponenter som du behöver för att skapa din egen kniv.

2 Forma träbit eller hantera material i satsen med en grov hasp. Använd hasp att skrapa bort överflödigt trä tills du har en god approximation av handtaget form du vill skapa.

3 Markera din valda mönstret på handtaget med en blyertspenna.

4 Carve ut mönstret med små mejslar eller med en V-formad Burr bilaga i en Dremel-typ elverktyg.

5 Olje handtaget med en god kvalitet specialist träbearbetning olja.

6 Sand handtaget med allt fint sandpapper kvaliteter tills handtaget är önskad finish.

7 Olja handtaget igen och låt den torka.

8 Borra handtaget med en lång, 1/8 tums borr, gunga borren försiktigt eftersom det går in för att skapa ett ovalt formad hål.

9 Förstora hålet med en fil eller en mark ned pussel kniven så att tången (smal förlängning på bladet som går in i handtaget) passar.

10 Gör en slits för basen av bladet för att vila i på botten av handtaget.

11 Sätt vax på bladet där du inte vill att limrester lämnas.

12 Använd en tvådelad epoxiharts för att ställa in bladet i handtaget. Blanda harts med trädamm eller färga det, om du vill, för att göra det mindre märkbar när den har torkat. Även om bladet och handtaget passar ihop bra, hartset bör inte visa mycket ändå.

13 Skala och skär eventuellt överskott harts bort innan det helt stelnar.