Medeltidsmålningstekniker

Medeltidsmålningstekniker


Under medeltiden var konstverk inte tittat på det sätt konstverk anses idag. Konst var ett hantverk, och konstverk normalt konstruerade för religiösa ändamål och avbildas religiösa ikoner eller scener. Det finns flera målningstekniker som är utmärkande för denna period av konst, och användningen av ägg tempera är nyckeln till de flesta av dem.

äggTempera

Traditionell tempera färg består av äggula, vatten och pigment. Denna kombination ger en enkel färg som var framträdande i Europa under medeltiden. Tempera är mycket slitstarkt och tar detalj väl. Det är mest vanliga i samband med panelmålning, men har en mängd olika användningsområden. Det fanns också en mindre vanlig variant som kallas tempera grassa, som innehöll små mängder av torkad olja och blandas mer som oljefärg, men torkad mer som traditionell tempera. Tempera föll långsamt ut ur favör och ersattes med oljefärger under renässansen.

Fresk

Fresco är en mycket gammal form av målning. Under medeltiden, fresk inblandade målning gips och användes för att dekorera väggar och tak i byggnader. Det finns två huvudtyper av kalkmålningar. Buon fresk innebär målning pigment upplösta i kalkvatten på färsk puts. Detta skapar en varaktig, permanent målning som är kemiskt bunden med gips. Secco fresco använder vanligtvis förtunnad tempera att måla på torr gips; denna teknik används ofta för att korrigera misstag på en bild som görs i Buon fresk teknik. Secco fresco är mycket mindre tålig och kan flaga bort med tiden.

panel Målning

Rutine träpanel var vanligen används för målningar i medeltiden. Dessa paneler ofta täckta med linne som hade dränkts i dimensionering för att dölja eventuella brister i träet, och sedan belagda med flera lager gesso. Tempera färger var den föredragna färg för paneler. Dessa paneler har också ofta förgyllda med bladguld, en process som innebar att tillämpa Bole, en typ av lera, till områden som skulle förgyllda, och sedan tillämpa bladet över leran.

Illuminating

Böcker i medeltiden var alla skrivna för hand på blad av pergament, eller speciellt förberedda djurhudar. De flesta av skriv gjordes med bläck, men vissa manuskript belystes. Detta innebär att de innehöll särskilda målningar, ofta med guld eller silver blad. En konstnär som skisseras en teckning i bläck, och sedan appliceras löv på ungefär samma sätt som för en panelmålning, med hjälp av Bole. Därefter tillsattes tempera färger som används för att lägga till färg till designen.