Vad är en Rosette växt?

Vad är en Rosette växt?


Rosett växter är faktiskt ett utvecklingsstadium för många typer av anläggningar. En rosett kännetecknas av utstrålande blad, en låg - mindre än en tum hög - vana och en central växande punkt. Rosetten kan vara ihållande eller tillfällig, försvinner eftersom fabriken mognar. Rosetten formen orsakas av brist på stammen utveckling som drar bladen tillsammans basalt. Många arter börjar livet i rosetten form; de flesta är biennaler eller perenner.

Orsaker till en Rosette

Rosetten har breda platta blad som sprids ut och inte överlappar varandra. Detta ger det bästa exponering för solen och nära kontakt med den värmande marken på våren. Vintern rosett kan fortsätta att växa även under snön och är speciellt lämpad för tempererade klimat. Den låga växtsätt skyddar också växter från besöker djur. I vissa växter, såsom stockrosor, stammen av växten dör tillbaka i höst, men den basala lämnar behålla rosetten så att den kan fortsätta tills våren när det blir en annan blomstjälk. Rosetten medger de levande rötter att fortsätta att ta emot livsmedelsförsörjningen även på vintern och förhindrar behovet av en vilande period.

Biennial rosetter

Tvååriga rosetter kommer att utgöra den basala bladstruktur under det första året av anläggningens liv, när det etablerar en rotstrukturen och lagringssystem. Under det andra året, kommer anläggningen att växa upp, vanligtvis i en härrörde formation, och inte längre behöver rosetten. Det överger vana och förgrenar sig. Rovor och palsternacka är två anläggningar som uppvisar den tvååriga rosett vana. Biennaler kommer att tillbringa andra året som producerar utsäde och sedan kommer att avta.

perenna rosetter

Perenna växter använder rosetten formuläret tillfälligt som en tidig säsong tillväxt enhet. När solljus och varma temperaturer anländer anläggningen inte längre behöver rosetten och börjar skapa en stjälk eller stam. Rosetten används under upprättandet av anläggningen, som sedan flyttar till dess mogna form. De basala blad av en rosett är inte användbara när en art är redo att sprida ut eller upp eftersom de är för små och låg för att samla tillräcklig solenergi för större anläggningar. Blanketten överges till förmån för högre och större bladformer. Jordgubbar är perenna rosetter som övervintrar i nära tight blad kluster bara för att fjädra framåt när temperaturen varm och växa och sprida sig genom löpare.

eviga rosetter

Vissa växter behålla rosetten formuläret för hela sitt liv. Dessa anläggningar är oftast växer i områden med begränsade resurser och extrema temperaturer. Formuläret skyddar dem från kraftiga vindar och hjälper till att bevara fukt; den snäva vana stöter bort grazers. Saftiga växter och vissa kaktus är notoriskt formad i rosettformer. Andra permanenta rosetter kommer att utgöra en stjälk men behåller formen vid basen. Maskros är en sådan anläggning. Perpetual rosetter kan vara ettåriga eller fleråriga. Den eviga rosett är också rikligt i alpina och polära miljöer.