Fakta om Lemurer för barn

Fakta om Lemurer för barn


Lemurer är en varelse som du kanske se djurparken. Den mest kända är ring tailed lemurer, men det finns många andra typer också. De är släkt med apor och apor och har långa, spetsiga näsor, yviga svansar och flexibla tår och fingrar. De äter frukt, blad, ägg och små fåglar och djur. Deras långa tår och svans gör dem lättrörliga klättrare, och deras långa näsor hjälpa dem att lukta riktigt bra.

Typer av lemurer

Det finns 50 olika typer av lemurer. Några av dem är mycket små, såsom pygmé musmakier som väger endast 28.4gr. Små lemurer tenderar att se ut ungefär som möss. Några av dem är lika stor som ett stort hus katt, såsom diademsifaka lemur, som väger 6,8 kilogram. De kan vara rödaktigt brun, grå eller svart och vitt. Varje ser annorlunda än de andra. Ringen-tailed lemur kallas att eftersom det har svarta ringar hela vägen ner sin svans.

habitat

De enda platser lemurer lever i det vilda är några öar utanför Afrikas kust: Madagaskar och Komorerna öarna. Vissa lever i regnskogar och några i torra, ökenområden, men de alla tillbringar en stor del av sin tid i träd. Ringen-tailed lemur spenderar mer tid på marken än någon av de andra. Det finns flera typer av lemurer som riskerar att dö ut eftersom deras skogar fortsätter att få skära ner.

socialt liv

Större lemurer lever i grupper om cirka 20. Honorna är dominerande, vilket innebär att det är de ansvariga. Vanligtvis kommer honorna stanna i gruppen de föddes in hela sitt liv, medan hannarna kan röra sig mellan olika grupper. Om det finns någon slåss, honorna är de som kommer att göra det. Bland männen finns en prioritetsordning, också. Den dominerande lemurer kommer att gå runt med sina huvuden upp och deras svansar i luften, medan de andra hanar har sina huvuden och svansar ner.

Vanor

Alla lemurer älskar solen, och de kommer att sitta med armarna utsträckta mot himlen som de tillber det. Lemurer som lever i grupper kommer att sitta i en cirkel som de gör det. De kommunicerar genom att vifta på svansen på varandra och genom sitt luktsinne. Kvinnliga lemurer lämnar sin doft på träden för att markera sitt territorium. Baby lemurer gillar att åka runt på sin mammas rygg eller mage, med undantag för dvärg och musmakier. Deras barn föds för ung för att klättra runt så mamman sätter dem i ett bo tills de blir större.