Hur man kan övervaka urin för sjukdom

Hur man kan övervaka urin för sjukdom


Urin är en steril avfallsprodukt utsöndras från kroppen flera gånger per dag. Egenskaperna hos urin är en indikation på bra eller dålig hälsa. Lär dig att övervaka urin för sjukdom hemma och kliniskt för att skydda din hälsa.

Instruktioner

1 Övervaka urinproduktionen och frekvens. Urinvolym kan betyda måttliga problem eller indikera allvarliga hälsoproblem. Frekvent urinering ofta orsakas av en urinvägsinfektion eller urinvägsinfektion som kan klaras upp med antibiotika. Frekvent urinering är också ett symptom på diabetes och måste testas för glukosnivåer för vidare studier. Minskad urinmängd kan betyda uttorkning. Uttorkning inträffar när en person inte dricker tillräckligt med vätska. Låg urinproduktion sker också med urinblåsan villkor och njursjukdom.

2 Observera urin färg. Friska urin är ljusgul till färgen. Djup gul, röd eller brun urin koncentreras urinen. Det är normalt att den första urinering på dagen för att vara mörkare på grund av brist av urinering under hela natten. Men om din urin är genomgående mörk (och kost är inte den skyldige) detta skulle kunna tyda på en infektion. Klart (som vatten) urin är en indikation på god hydratisering. Genomgående klar urin kan vara ett tecken på hälsofrågor, men som diabetes insipidus.

3 Lukta din urin. Normal färsk urin har en lätt doft som luktar mer som ammoniak ju längre det sitter. Stark, illaluktande urin som inte orsakas av kost (sparris, till exempel leder till illaluktande urin) kan orsakas av infektion, oftast en urinvägsinfektion. Doftande urin är ett tecken på högre glukosnivåer och är vanligt med personer som är diabetiker.

4 Test urin för protein, glukos och vita blodkroppar. Protein i urin kan indikera njursjukdom. I gravida kvinnor, kan konsekventa, höga nivåer av protein leder till ett farligt tillstånd som kallas havandeskapsförgiftning. Glukosnivåerna i urinen kan vara ett tecken på diabetes (även äta livsmedel som innehåller mycket socker kan orsaka en liten mängd av glukos i urin.) Förekomsten av vita blodkroppar anger kropp kämpar en infektion.