Pex Vs. Koppar Vs. Polybutylene vattenförsörjning Slangar

Pex Vs. Koppar Vs. Polybutylene vattenförsörjning Slangar


Vattenledningar i moderna konstruktioner är oftast gjorda av en av tre typer: tvärbunden polyeten (PEX eller PEX), koppar eller polybutylen Var och en av dessa har egenskaper som gör det ett bra val för hem VVS och alla har sina anhängare (PB). . Dock har varje också negativa egenskaper och dess belackare. Det är bra att jämföra de tre när man fattar beslutet att installera ny utrustning eller utbyte rörledningar i en struktur. Polybutylen rör var populär för sin låga kostnader för installation jämfört med koppar. Men många grupptalan på grund av alltför stora brister ledde till förbud mot PB för användning i vattenledningarna i 1995.

Hållbarhet

Används sedan tiden för faraon är kopparrör dras av många, men inte alla, rörmokare. Även i allmänhet resistenta mot korrosion, är det benägna att pinhole läckor som skapats av reaktioner på sura kemikalier i vissa vatten. Dessa hål kan leda till katastrofala läckage och dess åtföljande vattenskador. Polybutylen rör, tillverkat av en form av plast harts, installerades som vattenförsörjning rörledningar i många hem från 1970-talet genom 1990-talet. PB hade en lägre bristningstryck i förhållande till antingen koppar eller PEX och har ersatts av PEX rörsystem som det vanligaste materialet installeras i moderna konstruktioner. PEX är också mindre benägna att reaktioner med kemikalier i vattnet och behåller sin flexibilitet. Koppar är också resistenta mot ultraviolett ljus så att den kan användas utanför, medan PEX kommer att försämras i solljus.

Vattenvolym och flödes

Medan PEX är mer flexibel, kan det också vara mer benägna att krympa när kröker runt hinder. Detta kan hindra det fria flödet av vatten. Koppar har inte det problemet eftersom det är oftast förlängs runt hinder med formade anslutningar såsom armbåge, tee och korskopplingar. PB rören var mer flexibla än koppar, men mindre flexibel än PEX. Det tenderade att bli allt mer spröda med åldern, vilket resulterar i läckage. PEX är också mer utbyggbart än både koppar eller PB och motstår uppbyggnaden av mineralfyndigheter som kan hämma flödet i kopparrör.

Vattenkvalitet och temperatur

Koppar hämmar tillväxten av bakterie- och virusorganismer i vattensystem. Detta kan leda till något säkrare, godare vatten, även om vatten i korroderad koppar kommer att ha en metallisk smak. Eftersom PEX motstår uppbyggnad av mineralfyndigheter, gör det också för hög kvalitet dricksvatten. Både koppar och PEX är värme och kyla tolerant gett vanliga hushållsvattentemperaturer. Men PEX kan expandera något när vattnet fryser, vilket gör det mer brast beständigt på vintern. Koppar tål hög värme, så att vattnet kan fortfarande strömma för att släcka lågor i händelse av en brand. PEX kommer att smälta.

Kostnad och Värde

PEX vatten ledningsrör är billigare än koppar, både för den första installationen och för nya rörledningar eller reparationer. PEX-rör och dess tillbehör finns i byggvaruhus, vilket gör den lämplig för husägare gör-det-själv-projekt. Det har testats och visat sig hålla upp under många år. Koppar är dyrare och installation innebär särskilda verktyg och kompetens, men dess hållbarhet för vattenledningar har visats i tusentals år. Koppar är också återvinningsbara, medan PEX inte.