Vilka är de olika typerna av billacker?

Vilka är de olika typerna av billacker?


Medan formler för tillverkning av bil färg under de senaste decennierna har ändrats väsentligt, fortfarande de enskilda färgprodukter klassificeras i några bekanta kategorier. Medan miljöhänsyn och arbetare säkerhetsföreskrifter har styrt bilfärg industrin bort från lösningsmedelsbaserade färger i akryl och vattenburna produkter, billacker vanligtvis delas in i följande fyra kategorier.

Lack baserade färger

Lack basfärger flyter bra eftersom de är tunna trehjulig och snabbtorkande. Lackbaserade färger och utföranden spraya lätt och torka till en högblank finish. Men eftersom lack basfärger är tunn kropp produkter, erbjuder de lite motstånd mot UV-strålning eller starka väg kemikalier. Därför lackbaserade färger är vanligtvis täckmålas med klar akryl uretan för att ge långvarigt skydd.

lackfärger

Tyngre arbetsföra emalj färger är svårare att tillämpa. Om tunga arbetsföra emaljer används för tjockt, kan de samla, springa eller skapa ett apelsinskal effekt som de torkar. Lackfärger torkar långsammare än lack-baserade produkter och därför är mer benägna att plocka upp brister såsom damm eller ludd om arbetsområdet inte har en filtrerad lufttillförsel. Ändå målar emalj ofter överlägsen prestanda på grund av deras tyngre arbetsföra bärare. Lackfärger finns i en mängd olika stilar inklusive metallflingor i pärlemor produkter som ofta används i högpresterande och custom tillverkning.

uretan Paints

Tunga kropps uretan färger är mer hållbara och längre livslängd än lack baserad eller lackfärger. Tung-kropps uretanprodukter är också anpassade för hög temperatur applikationer såsom motordelar. Uretan färger har två komponentprodukter. En katalysator sättes till färgen för att påskynda torkningen. Uretan färger bota kemiskt när de torkar och skapar ett hårt skal finish och wet-look finish.

Vattenburna burna~~POS=HEADCOMP Enamels

Ökande miljöhänsyn är de drivande faktorerna bakom utvecklingen av vattenburna eller vattenbaserade akryler och uretan färger. Vattenburna produkter är mer mångsidiga färger. Vattenburna färger kan appliceras på ren metall eller över primer eller befintliga beläggningar. Dessa icke-toxiska färger är mest gynnad valet för gör-det-själv-bil FINISHERS arbetar från ett hemma bilverkstad. Vattenburna färger bör täckmålas med en vattenburen eller akryl klarlack uretan för att säkerställa långvariga resultat.

Måla klassifikationssystem

Billacker kan separeras in i undergrupper bland ett antal unika kategorier. En annan bilfärg klassificeringssystem skiljer färger i underull, enstegs, base-coat, i mitten av scenen och klarlack produkter. Detta system klassificerar färger i termer av när de används i lackeringsprocessen i stället för deras sammansättning.