Hur man använder Tennverktyg

Hur man använder Tennverktyg


Att veta hur man använder rätt avlödning verktyg blev en nödvändig färdighet när solid state kretsar och kretskort konstruktion ersatt metallchassi och trådbunden konstruktion. De äldre trådbundna kretskomponenter var inte så lätt skadas vid långvarig kontakt med en lödkolv eller med en lödning pistol som dagens solid state kretsar är. Tillämpa för mycket värme kan förstöra transistorer och andra halvledarkomponenter. Tunna, koppar kretsspår lyft från styrelsen när för mycket värme appliceras på dem. Att lära sig att välja och använda rätt avlödning verktyg kommer att göra att ta bort och ersätta komponenter på ett tryckt kretskort enklare och mycket mindre frustrerande.

Instruktioner

1 Anslut lödkolven och låt den värmas upp. När det är varmt, rengöra lödkolv spets genom att torka bort det på den våta lödning svamp.

2 "Tin" lödkolven spetsen genom att tillämpa ett nytt lager av harts core löda omedelbart efter rengöring. Tinning måste göras direkt efter rengöring för att förhindra oxidation. En rätt konserverad spetsen kommer att vara en ljus silverfärg. Även om målet är att desolder delar, är en korrekt konserverad lödkolv utgångspunkten eftersom en väl konserverad spets leder värme snabbare och mer effektivt, vilket minskar risken för överhettning komponenter under avlödning processen.

3 Välj avlödning veke eller fläta tillräckligt bred för att sträcka sig över fogen som skall desoldered. Håller flätan i kontakt med lodet, applicera värme till avlödning fläta. Värmen kommer att resa ner till lodet, och det smälta lodet kommer att strömma upp i flätan via kapillärverkan. Applicera inte värme till lödfogen utan till avlödning fläta. Den avlödning flätan kommer att avlägsna huvuddelen av lodet från komponentens leder och från kretskortet.

4 Värm komponentens ledningar och snabbt lyfta komponenten från kretskortet.

5 Använd avlödning glödlampa eller Tennsug att avlägsna lod från lödning öglor på tavlan när komponenten har tagits bort. Helt enkelt spänna Tennsug eller pressa avlödning lampan innan applicering av värme till öglan. När lodet är smält genom att trycka på avtryckaren på avlödning pumpen eller frigöra trycket på avlödning lampan och det smälta lodet kommer att sugas upp inuti dem.

6 Använd den spetsiga plocka verktyget från avlödning uppsättning verktyg för att slutföra städa ur öglorna. Använd stålborste för att ta bort smält lod från den gamla komponentens leder om det skall installeras på tavlan.