Vad är polyuretanfärg?

Vad är polyuretanfärg?


Polyuretanfärg ger en hård, slitstark glans för hantverk och modellbygge och kan appliceras på nästan alla ytor. Det finns flera typer av polyuretan, och flera sätt att tillämpa dem. Storleken på projektet och den förväntade användningen avgör den bästa typ av finish och appliceringsmetod. Du kan välja från en enkel sprayburk, till en extremt tålig och högblank, tvådelad polyuretanfärg.

Identifiering

Polyuretanfärger används oftast för hantverk. Finishen kommer att vara mycket tjock, hård och glänsande, mycket som en bil finish. De används också ofta för båtar och marina applikationer.

Funktioner

Polyuretan är ett plastbaserat harts, och används för att tillverka allt från möbler till babyleksaker. Beroende på formel, kan det vara styv för att göra utemöbler, eller vätska för färger och lacker. I färg, är den tillgänglig i satin, halvblankt och högglans finish. Det kan appliceras på de flesta typer av plast, glasfiber, trä, metall och textilier. Det mest värdefulla inslag i polyuretanfärger, bortsett från en perfekt, blank yta, är motståndskraft mot vatten och kemikalier, inklusive bensin. Detta gör den idealisk för modellbygge. Det är hög i fasta ämnen, vilket gör det långsamt att torka, men att skapa en tjock, slitstark film.

typer

Polyuretan är tillgänglig som en klar täckskikt eller i flera fasta färger. De flesta hobby butiker säljer polyuretanfärger i sprayburkar, redan blandat och redo att använda. För större projekt, kan en tvådelad yta blandas ihop. Detta kräver viss försiktighet, eftersom om finish och tork katalysatorn blandas felaktigt den resulterande yta kunde bubbla och spricka med användning. För målning tyg, som modellflygplan, en mer flexibel och något tunnare polyuretan formuleras specifikt för sin flexibilitet är ett bra val. Polyuretan finish appliceras vanligen med en sprutpistol eller sprayburk, även om vissa formler kan borstas. Medan polyuretanfärger inte används för hus målning är klar polyuretan finish som vanligtvis används för träslöjd, golv och möbler.

överväganden

Som med de flesta utföranden, är den bästa metoden för användning inom flera tunna lager i stället för ett eller två tunga rockar. Eftersom polyuretaner är hårda och glänsande, kommer de att visa varje yta ofullkomlighet, så börjar med en mycket ren, slät yta är viktig, såsom slipning mellan varje lager. Följ etiketten riktningar för fler och torktid.

Varning

Använd tillräcklig ventilation när du arbetar med polyuretanfärger eftersom de lösningsmedelsångor är mycket stark. Om ventilationen är opraktiskt, använd en behållare-stil respirator. Lita inte på ett papper eller tyg mask eftersom dessa inte kommer att filtrera skadliga ångor. Använd aldrig dessa färger i närheten av exponerade låga eller ugnar, därför att de är extremt brandfarliga. Använd lämplig ögonskydd, och undvika långvarig hudkontakt.