Nylon Egenskaper & Användning

Nylon Egenskaper & Användning


Nylon är en konstgjord syntetfiber som är stark medan mycket låg vikt. Denna fiber infördes först på 1930-talet som en tidig ersättning för siden; Det blev så småningom en populär fiber som används för kvinnors strumpor. Kemist Wallace H. Carothers av Dupont Company var ett av de ledande aktörerna i utvecklingen av nylonfiber. Nylon är den andra populära konstgjorda fibrer som används i USA.

nylon Produktion

Nylonfiber framställs genom att trycka smält nylon genom små öppningar i en enhet som kallas en spinndysa; nylon bitarna hårdnar sedan till ett filament efter att de utsätts för luft. Dessa filament är formade till spolar och sträcks när de har svalnat. En process som kallas ritning avslöjar trådarna eller garnet och lindar in dem i en annan spole; denna procedur gör molekylerna i filamentet bildar parallella linjer, vilket ger nylonfiber med sin elasticitet och styrka.

nylon Egenskaper

Nylon har många egenskaper som gör det en mycket användbar fiber i många tillämpningar. Det är mycket stark och elastisk; dess också lätt att tvätta, och kan oftast tvättas med liknande föremål och inte kräver typiskt specialtvättarrangemang. Nylon torkar ganska snabbt och t behåller sin form ganska bra efter tvätt, som garanterar lång livslängd av plagget. Nylonfiber är mycket lyhörda och motståndskraftig samt relativt motståndskraftiga mot värme, UV-strålar och kemikalier.

Användning av nylon

En av de vanligaste användningsområdena för nylon är i kvinnors strumpor eller strumpor. Det används också som ett material i klänning strumpor, badkläder, shorts, träningsbyxor, aktiv slitage, Windbreakers, draperier och överkast. Mindre ofta stött på användningsområden är skottsäkra västar, fallskärmar, bekämpa uniformer och flytvästar; fibern är också ofta används i tillverknings paraplyer, bagage eller i nätet för brud- slöjor.

nylon rep

Eftersom nylon är värme- och köldtålig, stark och lätt, är det ofta används för att göra rep såsom slag som för båt dockning och bogsering. Konstgjort linor är typiskt starkare än naturliga fiber rep, vilket gör nylon en av de starkaste rep tillgängliga; nylon elasticitet absorberar stötbelastningar som skulle sannolikt break linor gjorda av andra typer av fibrer. Det finns olika typer av nylonrep tillgängliga, såsom ihåliga och flätade stilar, anpassade för specifika ändamål.