Elisabetanska örter, växter och deras användningsområden

Elisabetanska örter, växter och deras användningsområden


Den elisabetanska trädgården var mycket annorlunda från trädgårdar från de tidigare medeltiden och renässansen epoker, när trädgårdar främst avsedda för att odla mat eller medicin. Queen Elizabeth intresse var i nya och spännande växter som hennes Royal Navy förde tillbaka från exotiska resor. Gardens användes mer för nöje än nödvändighet. William Shakespeare påverkade trädgårdar under perioden, och han nämnde många växter och blommor i sin vers och spelar. Elisabetanska trädgårdar var formellt med särskilda arrangemang som ofta designade av arkitekten som byggde bostaden.

Växter som används för Walls

Formella trädgårdar den elisabetanska tiden var oftast kvadratiska eller rektangulära och kan vara liten eller ta upp en stor mängd mark. De hade vanligtvis väggar av sten, jord eller tätt placerade växter nås via strategiskt placerade trädgårdsgrindar. Växter som används för att göra väggarna själva var skuldra hög eller högre. Holly, liguster, idegran och hagtorn gjorde tät häck väggar. Klätterväxter som också var anställda ingår rosor och kaprifol. Ibland väggarna var dekorerad med fruktträd bundna mot väggen i en solfjädersform, som kallas espalier, vilket gör att frukt kan odlas även i en liten trädgård.

Växter som används för vägar

Växter som användes i stigar var avsedda att trampas på att avge sina härliga doft. Örter som timjan, watermint, kamomill och burnet tillgänglig doft till trädgården. De användes också som smaksättning för livsmedel eller som botemedel för tillstånd som sömnlöshet.

Växter som används för Shade

Många träd och stora buskar användes för att ge en skuggig plats att sitta och njuta av varm sommardag. Pilar, liguster, hagtorn eller Whitethorn, lönnar, sycamores och många andra träd erbjöd skugga under vilken sten och träbänkar inbjudna besökare att sitta och njuta av utsikten.

Växter som används för Shelter

Det var en vanlig metod för att placera en kulle i en stor formell trädgård. Dessa var cirkulära områden med viss förhöjd upp till 30 fot hög. Antingen en oförskämd byggnad eller arbor fördes för att erbjuda skydd mot väder och vind och ger en plats att njuta av en måltid. Byggnader kallades bankett hus och hade vining växter som växer på dem att leverera skugga och skydd mot regn och vind. Bay, rue, murgröna, vindruvor, granatäpplen, gurkor, kaprifol, rosor och allt annat som skulle klättra skulle grace taken i huset eller bersån. Många av dessa växter användes också för att garnering livsmedel.

Växter som används för Kant

Inne i trädgården, var områden definieras med hjälp av kant växter. Dessa typer av växter användes också i skapandet av labyrinter där besökarna strategiskt skulle göra sig från ena änden av de slingrande vägar till andra. Knut trädgårdar fortsatte att vara populär, en typ av trädgård som används i tidigare epoker som beskrivs Celtic knutmönstren. Sett från ovan, gjorde det vackra geometriska former och mönster. Gränser tillhandahölls med hjälp av lavendel, germander, santolina, buxbom eller rosmarin. Högre gränser för labyrinter utnyttjat idegranar, järnek och andra häckväxter. Inom gränserna fanns många olika blommor och örter som används i köket, för medicin eller att bannlysa den dåliga dofter av dagen. De ingår mejram, kyndel, lavendel, primula, daisy, ringblommor, violer, rosor, columbine, isop, ringblomma och dianthus.