Hur man gör färgämnet från kryddor

Hur man gör färgämnet från kryddor


Innan kemiska färgämnen fanns människor som används artiklar från naturen för att skapa tyg färgämnen. Vissa använder fortfarande dessa färgämnen i dag för New Age ändamål eller som en del av den gröna rörelsen. Även om många naturliga färgämnen kommer från kokning av blommor, rötter eller blad av en växt, en del mycket levande färgämnen kommer från kryddor. Eftersom kryddor torkas och markanläggningar, ofta färga de djupare och mer permanent än färska växtmaterial med bara ett försök. Många människor använder krydda färgämnen på påskägg, men de fungerar mycket bra på kläder också. Se bara till att dina kläder är en naturfiber som bomull, ull, lin, muslin eller hampa.

Instruktioner

1 Välj de kryddor som motsvarar de färger som du vill göra. Till exempel, gör gurkmeja gyllene gult till rött, saffran kronblad vända saker blått till grönt, gör paprika ljusorange och chilipulver skapar en rödbrun färg.

2 Placera ca 34 g (1/4 kopp) av en krydda på mitten av en kvadrat med cheesecloth. Sätta 948 ml (4 koppar) vatten till en koka och tillsätt cheesecloth knippet. Sjuda kryddor för ungefär en timme, sedan ta bort cheesecloth från vattnet. Pressa bunten över vattnet att få ut så mycket av färgen som möjligt.

3 Tillsätt ca 237 ml (1 dl) av vit vinäger för varje 948 ml (4 koppar) färgämne som du gör. Till exempel, om du gör en dubbel sats färgämne 1896 ml (8 koppar), tillsätt 474 ml (2 koppar) av vit vinäger. Det hjälper koncentrera färg och fördjupar färgen så att dina färger blir ljusare.

4 Sjud tyget i färgen i ca 30 minuter om du dör direkt. Om inte, häll den kylda färgämnet i en glasburk och lagra den i kylskåp. Det bör hålla i två till tre veckor.