Historien om tekannor

Historien om tekannor


Te dricka tros ha sitt ursprung runt det fjärde århundradet när teplantan "Camellia sinensis" först odlas. Te tradition utvecklats samtidigt i Indien, Kina och Japan och i dess tidigaste dagar, användning av te var för medicinska ändamål. Teblad infusion är känd hittills från Kinas Mingdynastin (1368-1644), och utvecklingen av tekannan kan spåras tillbaka till den perioden.

Lera

Lera tekannor från YiXing region i Kina anses vara bland de tidigaste och de bästa behållarna för te, på grund av kvaliteten, struktur och attraktiv lila färg av lera, liksom dess förmåga att absorbera smak av te. Ursprungligen var de tekannor gjorts för enskilt bruk, för att hålla en enda portion av te, och för te som skall sipped direkt från pipen. Yixing tekannor så småningom skulle finna sin väg till andra länder och inspirera nya konstruktioner.

Porslin

Historien om tekannor


Vissa konton säga att när kinesiska vin fartyg sändes till Europa förpackade i sändningar av te, de kan ha varit fel för tekannor, vilket banade väg för konstruktion och tillverkning av liknande behållare. I Europa, upptäckten runt 1708 av en hård pasta formel för porslin öppnade dörren till innovativ design med hjälp av färg och förgylld. Porslin producerande fabriker etablerades i Wien, Venedig och Berlin, bland annat. Tekannor förblev en dyr och därför exklusiv objekt, begränsad till användning av de rika.

Silver & Tenn

Historien om tekannor


På 1700-talet kom silver tekannor i drift i elit engelska och skandinaviska hushåll. Den första silvertjänste tekannor som utformats speciellt för te går tillbaka till omkring 1730, och footed tekannor till 1780-talet. Tenn tekannor var också tillverkades på 1700-talet, en slags "dålig kusin" till silver tekanna, vara billigare om inte som prestigefyllda. Resning av silver tekanna i Amerika kan utläsa från 1765 porträtt av Paul Revere målad av John Singleton Copley. I porträttet, Revere, som var en silversmed, håller en silver tekanna. Englands drottning Victoria (regerade 1837-1901) sades föredra hennes te serveras i en silver tekanna.

Spode

I England är Spode ett namn synonymt med de finaste engelska keramik. Josiah Spode II krediteras med att ha utvecklat och fulländat formeln för fina benporslin under 18th century. Spode tekannor är högt collectible och uppskattad för sina elegant design och hantverk.

Glas

Historien om tekannor


Värmebeständigt, klara glas tekannor är en 20-skapelse talet. Glas tekannor visa upp processen att göra te. De gör det möjligt för te att bryggas till precis rätt styrka baserat på färgen som tebladen eller tepåsar diffusa sin godhet genom det kokande vattnet. Många glas tekannor komma med löstagbara infusers på sig att placera te. Vissa har också värmare så att te förblir varm. Glas tekannor är lika attraktiva på te tabell som de är praktiska. De är lätta att rengöra, och många är också diskas i diskmaskin.