Husa knä Behandling

Husa knä Behandling


Husa knä är en vanlig term för prepatellarbursit, en svullnad av bursa framför patella (knäskålen) precis under huden, ofta orsakade av trauma till följd av överdriven knä. Det kan vara av plötslig (akut) eller kan bli kroniska, men det finns sätt att behandla och förebygga sjukdomen.

symptom

Vanliga symtom är smärta och ömhet på knäskålen och strax under den, med knät svullna och varm vid beröring. Du kan även se en vätskefylld klump över knäet. I kroniska fall kan klump känns som det är flytande under huden. I båda fallen kommer det att vara svårt att knäböja.

Behandla akuta fall

Med en flareup av husa knä använder RIS (resten, is, kompression, höjd) teknik: vila leden; Placera en kylklamp eller påse frysta grönsaker insvept i en handduk över knäet i 20 minuter åt gången var 2-3 timmar; Använd en elastisk binda eller neopren skena för att linda knäet, men inte för hårt (knäet, ben och vinkeln får inte vara stel eller ändra färg); lyfta knäet på en säng, kudde eller stol, hålla den ovanför hjärtnivå. Efter de första 3-5 dagarna, kan du växla kalla och värmebehandlingar genom att tillämpa kallt under 10 minuter, omedelbart följt av 10 minuter av en värmedyna eller wrap. Omväxlande varmt och kallt vatten från ett duschhuvud är en annan idé. Du kan också använda smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel som acetylsalicylsyra och ibuprofen. Om du ändrar aktiviteter och stanna utanför den drabbade leden, bör symtomen försvinner inom två veckor.

Behandling av kroniska Cases

Patienter med ett kroniskt tillstånd av husa knä bör undvika knästående, eller om detta är omöjligt, bära vadderade knä stöd. Om bursa har blivit smittad, kan din läkare behöva förskriva antibiotika. Om svullnad kvarstår, då läkaren kan dränera en del av fluiden från bursa, även om detta kan riskera ytterligare infektion. Hydrokortison kan injiceras i knäet, men det hjälper inte i samtliga fall. I de allvarligaste fallen kan bursa måste avlägsnas kirurgiskt. Även om det har varit några studier om hur du använder örter för fall av bursit, anti-inflammatoriska örter som kan vara till hjälp inkluderar Boswellia, gurkmeja, vide och aktuella cayenne salva.

Förebyggande

Det bästa sättet att undvika husa knä är att undvika knä för någon tid eller någon annan verksamhet som orsakar upprepade friktion mellan huden och knäskålen. Med vissa yrken kan det vara svårt, och människor har varit kända för att byta yrke på grund av återkommande knäproblem. Om detta inte är möjligt, åtminstone bära vadderade knäskydd eller utveckla ett alternativt sätt att göra arbetet, som att använda en liten pall i stället för knä.