Vad betyder candida se ut i avföringen?

Vad betyder candida se ut i avföringen?


Candida albicans är en typ av jäst, eller tarmfloran, som normalt lever i mag-tarmkanalen. Jäst kan reproducera och föröka sig om immunförsvaret blir nedsatt eller från att äta en diet för hög i socker. Som jäst blir overabundant kan en infektion uppstå i matsmältningssystemet, liksom andra delar av kroppen, inklusive mun och reproduktionsorganen. En av de första tecknen på en svampinfektion är uppenbar candida urladdning i avföringen.

Identifiering

Överdriven candida kan vara närvarande i avföringen under perioder av extrem jästtillväxt eller die-off, även kallad Herxheimer syndrom. Die-off inträffar när din kropp är att bli av med överflödigt jäst. Avföring med ett överflöd av jäst kan innehålla en vit, trådiga material som liknar tunna bitar av sträng ost. Denna ostliknande substans är en av de vanligaste tecknen på alltför mycket candida i avföring. Jäst i avföringen har också jämförts med keso. Candida kan också se "skummande" liknar jäst i bröd mix när den stiger, eller candida kan se ut som en slem-liknande substans.

Betydelse

Att veta vad som är och inte är jäst i avföring är viktigt eftersom andra substanser kan likna candida men tyder på olika förhållanden. Grå, blek avföring kan tyda gallblåsa sjukdomar, hepatit eller problem med utnyttjandet. Grönfärgad avföring kan vara relaterade till bakterier, men är oftast orsakas av karamellfärg eller grönsaker och frukt av färg.

överväganden

Ett överflöd av candida kan vara symptomatiskt för många villkor, inklusive kroniskt trötthetssyndrom, beteendestörningar, depression och humörsvängningar, minnesproblem, ledbesvär, colon irritabile och kronisk bihåleinflammation.

Varning

En ökning av candida i avföringen kan förekomma med förstoppning eller diarré. Men om jäst överväxt ökar för veckor i taget eller med blödning, kontakta din läkare för en utvärdering för mycket slem kan vara ett symptom på Crohns sjukdom eller ulcerös kolit.

Förebyggande / Lösning

Om du märker alltför candida i avföringen och tror att orsaken är från alltför mycket jäst, minska mängden brödprodukter i din kost kan hjälpa. Äta yoghurt och ta probiotika kommer bidra till att balansera candida och andra tarmfloran också.