Sköldkörtel cysta symptom

Sköldkörtel cysta symptom


Sköldkörteln är en liten butterfly-formade körtel vid basen av halsen. Även små, är det jobb enorma: att reglera och tillverka hormoner som styr tillväxt och ämnesomsättning. Ibland kan en onormal tillväxt visas på sköldkörteln. En läkare kan upptäcka det genom att känna det med händerna eller en person kan se den när man tittar i spegeln. Chansen finns, denna tillväxt är en cysta. Enligt Mayo Clinic, ungefär hälften av alla människor har en sköldkörtel cysta (även kallad en "sköldkörtel knöl"), även om många människor vet aldrig det är där.

Vad är en sköldkörtel cysta?

En sköldkörtel cysta är en vätskefylld säck som har vuxit på sköldkörteln. Den cysta kan vara mycket liten (mindre än 1 mm i diameter) eller så stor att det kan vara synlig för blotta ögat, uppträder som en knöl på halsen. Vissa cystor helt fylld med vätska ( "cystisk") och andra består av både vätskor och fasta ämnen ( "komplex"). Om cysta är stora och komplexa, kan en läkare vilja biopsi dess komponenter för att se till att det inte är cancer.

Symtom på en liten cysta

Personer med mindre cystor (3mm eller mindre) på sin sköldkörtel normalt inte har några symptom. De flesta av dessa människor kommer inte inser att de har en cysta tills en läkare upptäcker det under en tenta.

Symtom på en stor cystor

Personer med större cystor inte nödvändigtvis har några symptom heller, även om de kan känna eller se en klump vid basen av deras hals. Men ibland de med stora cystor kan känna det trycker mot deras luftstrupen, har smärtor i nacken, har problem med att svälja, eller mindre ofta, har en förändring i tonen och kvaliteten på deras röst eftersom det pressar mot sina stämband. Cystor är sällan cancer, men maligna cystor tenderar att känna hårt, växa sig stora snabbt och orsaka en förändring i din röst oftare än godartade cystor. Ibland stora cystor kan påverka funktionen hos sköldkörteln och få dig att överproducera eller underproduce det hormon som stimulerar sköldkörteln (vilket orsakar en hyperaktiv eller underaktiv sköldkörtel).

Orsaker / Riskfaktorer

Ingen vet säkert vad som orsakar sköldkörteln cystor att utveckla, men det förmodas att följande faktorer kan ha en viss relation: en brist på jod i kosten, en autoimmun sjukdom som orsakar inflammation i sköldkörteln (Hashimotos sjukdom), en genetisk defekt, exponering för strålning i barndomen. Vidare är det mer sannolikt att utveckla en sköldkörtel cysta om du är: en kvinna, över 40 års ålder, eller om någon av dina föräldrar eller syskon har en sköldkörtel cysta.

Diagnos

Om cysta är stor, snabbväxande, komplex eller på annat sätt "misstänkt" din läkare kanske vill göra en fin nål aspiration (FNA) biopsi för att säkerställa att det inte är cancer. I denna 20-minuters förfarande kommer din läkare infoga en mycket tunn nål i liten knöl och dra ett urval av dess komponenter. Provet kommer att analyseras i ett laboratorium. Om komponenterna är fast beslutna att vara maligna eller misstänkt, skulle du sannolikt att behöva genomgå en operation för att avlägsna cystan och fastställa omfattningen av malignitet. Läkaren kan också bedöma knöl genom ett ultraljud eller blodprov för att fastställa huruvida och / eller i vilken utsträckning det påverkar funktionen hos sköldkörteln. Dessa metoder dock inte avgöra om eller inte cysta är elakartad.

Behandling

Vanligtvis finns det ingen behandling som krävs för cystor, särskilt om cysta är liten och vätskefylld. Din läkare kan vilja att du komma in för uppföljningsbesök, men att övervaka tillväxt och arten av cysta, plus ta regelbundna blodprov för att försäkra cysta inte påverkar funktionen hos sköldkörteln. Alternativt kan du placeras på sköldkörtel hormonsuppressionsbehandling att krympa cysta (även om många läkare finner detta onödigt, om cysta är liten och bestämt sig för att vara icke-maligna). Om cysta påverkar funktionen hos din sköldkörtel, kan du behöva ta radioaktivt jod för ett par månader. Joden kan hjälpa krympa nodulerna.