Intressanta fakta om solen för barn

Intressanta fakta om solen för barn


Solen är en genomsnittlig medelålders stjärna, uppskattas till cirka 4,6 miljarder år gammal, enligt "National Audubon Society Field Guide to natthimlen." Solen är den centrala punkten i vad astronomerna kallar solsystemet, en samling av planeter, månar, asteroider, kometer och annat material som flyter genom rymden som går runt solen. Ljuset och värmen som genereras av solen värmer jorden och gör livet att existera på denna planet.

Storlek

Solen, som kallas "Sol" av forskare som studerar stjärnor och andra föremål i rymden, är en av många stjärnor som finns i rymden. Vår sol är bara medelstora jämfört med andra stjärnor. Men jämfört med en planet som jorden är solen otroligt stort. Diametern (bredden) av solen är 864,938 miles, och 1.300.000 planeter storleken på jorden skulle kunna passa inuti det om stjärnan var helt enkelt en ihålig boll, i enlighet med den Enchanted Learning webbplats.

Distans

I genomsnitt är solen 93,026,724 miles från jorden. Stjärnan är längst bort från jorden varje 2 juli när det är ca 94.800.000 miles away. På 2 januari varje år, jorden och solen är närmast varandra, på 91,4 miljoner miles. Ljuset från solen tar åtta minuter att nå ögonen. Nästa närmast stjärna till jorden, som kallas Proxima Centauri, är fortfarande så långt borta att det tar fyra år för sin lätta att nå jorden.

Allvar

Gravity är det som hindrar jorden från spinning bort i mörkret av utrymme, vilket gör jorden cirkeln solen, vilket tar cirka 365 dagar. Allvaret i solen är mycket kraftfullare än det av jord på grund av solens storlek. Om du vägde 45.4kg. här på jorden, på solen - om du på något sätt kunde överleva villkoren - du skulle väga 1270kg.

temperaturer

Solen är en blandning av ungefär tre fjärdedelar vätgas och en fjärdedel heliumgas, som genomgår ständiga kemiska reaktioner. I centrum eller kärna, i solen, väte förvandlas till heliumgas skapar så höga temperaturer som 22,5 miljoner grader Fahrenheit. Den yttre ytan av solen är mycket svalare, men är fortfarande cirka 5482 grader C. Vidare från ytan, i solens yttre atmosfär, temperaturen ökar igen till cirka 2 miljoner grader F. Cooler områden på solens yta, så kallade solfläckar, är ca 4038 grader C.

förmörkelser

Intressanta fakta om solen för barn


Eftersom solen är så mycket ljus, är det inte lätt att studera. Du ska aldrig titta direkt på solen, särskilt med kikare eller ett teleskop, eftersom det kan skada ögonen. Forskare har chanser att studera solen i detalj under solförmörkelser, när månen kommer direkt mellan solen och jorden och verkar blockera ut ljuset från solen under en mycket kort tid.