Historia över Hand Sågar

Historia över Hand Sågar


Handsågar av olika slag har varit i bruk sedan förhistorisk tid. De tidigaste sågar gjordes av flinta, som flingade lätt och kan krossas till en skarp, tandad kant. Bronsåldern inledde sågblad av brons eller härdade koppar och monterade i trä handtag. Sedan dess har handsågar kontinuerligt förbättrats i material och design, vilket gör dem lättare att använda i en ständigt växande lista över program.

Från sten till metall

Arkeologer har grävts stenverktyg som stenåldern mannen används för att huden djuren och styckat kött som förberedelse för matlagning. Dessa första sågar var en bit av sten krossas tills en skarp kant finslipades. Stenen såg var svåra att använda och bröt ofta. När man lärt sig att smida blad brons eller härdade koppar, skulle handsågar ges skarpare, mer hållbara kanter. En sådan såg, med anor från 1450 f.Kr., togs från en egyptisk grav i 1853 och är nu inrymt i British Museum.

roman Framsteg

De tidiga romarna upptäckte att sågar skulle binda mindre och lättare att använda om spåret skärs av sågen (känd som ett spår) var bredare än bladet. Romarna uppnått detta genom att vinkla den övre halvan av tänderna utåt från bladet och till höger och vänster. Denna process kallades "set".

Sågar av medeltiden

Under medeltiden, sågblad var mycket tunn och bucklig enkelt. För att undvika detta, var sågbladet i en rektangulär ram för att hålla den stela-därav namnet "ramsåg." Dubbel bladiga ramsågar användes för att såga brädor i en grop-sågning teknik. Denna två enmansföretag hade en man över stocken som skall sågas och en i en grop under stocken. Sågarna var "rakade" (tänder såg var vinklade) mot handen, så att sågen skär nedåt och vevstaken pull gjorde allt skär.

handsåg Handtag

Brittiska och amerikanska Sawyers av 19th century tenderade att föredra en tjockare blad handsåg över tunna blad ramsåg och dess efterföljare, såg fören. Den handsåg hade en styvare blad, med antingen en vände öppna handtag eller en sluten handtag som helt omgiven grip handen. De handsågar av denna tid raffinerades med användning av hårdare härdat stål och snida av omsorgsfullt formade slutna handtag. På 1920-talet och 1930-talet, var plast Bakelit handtag införs som nya plast blev populär. På 1950-talet, som smakar förändrats, de flesta tillverkare gick tillbaka till trä handtag.

Special Sågar

En kombination såg som bildat en kvadrat, en linjal, en repa syl och en nivå i sin design infördes av Disston 1858 och fortsatte att säljas fram till 1918. Andra specialsågar som dök upp på 1940-talet ingick den avsmalnande sticksåg, den Pattern s såg (med 15 poäng till tum) och trappbyggarens såg, utformad för att göra spår i trappsteg eller riser eller skär dadoes (slots) för montering styrelser. Motorsågar har till stor del ersatt handsågar i många verkstäder, men många föredrar fortfarande betryggande grepp och känsla av sågning för hand.